Nagyvilág

Bezárják a New York-i Szabadság-szobrot

A jelképpé vált emlékművet felújítják. A rekonstrukció során új lépcsőket, elektromos és tűzvédelmi rendszereket, lifteket és mellékhelyiségeket építenek be.

Felújítási munkák miatt októbertől egy évre bezárják híres New York-i Szabadság-szobrot. A több mint 27 millió dollárba kerülő felújítás során biztonságosabbá és könnyebben megközelíthetővé teszik a Hudson folyó torkolatában fekvő Liberty Islanden (Szabadság-szigeten) álló szobor belső terét – közölte szerdán Ken Salazar amerikai belügyminiszter.

A munkálatok idején a Liberty Island továbbra is látogatható, és mint az illetékesek ígérték: többnyire nem lesz akadálya, hogy a szobrot kívülről megtekintsék a turisták.

A kompjárat a nyári szezonban egy átlagos szombaton úgy 18 ezer kirándulót szállít a szigetre. Az üzemeltetők szerint a renoválás nem lesz hatással az idegenforgalomra.

A Szabadság-szobrot fennállásának 125. évfordulóját követően, október 28-án zárják be. A felújítás során új lépcsőket, elektromos és tűzvédelmi rendszereket, lifteket és mellékhelyiségeket építenek be.

A New York jelképévé vált emlékművet, amelyet Franciaország ajándékozott az Egyesült Államoknak függetlensége századik évfordulójára, több hónapos összeszerelés után 1886. október 28-án adták át. Évente 3,5 millió látogató tekinti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik