Nagyvilág

Továbbra is őrizetben marad a volt ukrán kormányfő

A kijevi bíróság ismét elutasította a hatalommal való visszaéléssel vádolt Julia Timosenko ukrán ellenzéki politikust.

A bíróság már a védelem negyedik hasonló kérelmét utasította el azzal az indokkal, hogy nem látott okot az őrizetbe vételre vonatkozó döntés megváltoztatására. A bíróság a tárgyalást csütörtökig elnapolta.

A volt ukrán kormányfőt előző héten, pénteken vették őrizetbe a tárgyalóteremben, az eljárásjog sorozatos megsértése miatt. Az őrizetbe vételt az ügyész indítványozta, aki szerint a bíróság minden lehetőséget kimeri tett arra, hogy befolyást gyakoroljon a volt kormányfő magaviseletére. Timosenko a meghallgatáson visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszél, többször megsértette őt, és kétségbe vonta a pártatlanságát, miközben támogatói zajongásukkal többször is  félbeszakították a tárgyalást.

Az ellenzéki politikus, akit azzal vádolnak, hogy 2009-ben Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal, ártatlannak vallja magát, és az elnököt, régi politikai ellenlábasát azzal vádolja, hogy a bírósági eljárással akarja őt eltávolítani a politikai szintérről a közeledő parlamenti választások előtt. Őrizetbe vételére kemény hangú állásfoglalásokban reagáltak a vezető nyugati országok, s mellettük Oroszország is elítélte a bírói döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik