Nagyvilág

Szigorítják a vodkakészítés szabályait a lengyelek

A új törvény szerint "lengyel vodkát" csak rozsból, búzából, árpából, zabból és burgonyából lehet főzni.

A Polska Wódka/Polish Vodka a kormány által elfogadott törvénytervezet szerint a jövőben nem készülhet kukoricából vagy triticaléból. A márkanevet óvni igyekvő tradicionalisták régóta követelik, hogy a “lengyel vodka” elnevezést csak a burgonyából és rozsból készült szeszes italokra lehessen alkalmazni. A termelők viszont élesen ellenzik a változtatást. Azt szeretnék, ha vodkát továbbra is lehetne főzni mindenféle gabonából és burgonyából.

A mezőgazdasági minisztérium tervezete szerint, amelyet a kormány most elfogadott, a “lengyel vodkát” csak rozsból, búzából, árpából, zabból és burgonyából lehet főzni. Az eddigi előírások szerint készülhetett vodka gabona- vagy burgonyacefréből, kukoricából és triticaléból is. A tárca álláspontja szerint viszont a “lengyel vodka” elnevezésnek tükröznie kell a földrajzi sajátosságokat, a történelmi hagyományokat, és meg kell felelnie bizonyos minőségi követelményeknek is.

2008-ig az EU előírásai lehetővé tették a vodka előállítását bármilyen mezőgazdasági alapanyagból készült etil-alkoholból. Azóta viszont Brüsszel a “vodka” márkanév használatát a burgonyából és gabonából készült szeszes italokra korlátozta.

Lengyelországban egy főre számítva évente 7,95 liter égetett szeszes ital fogy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik