Nagyvilág

Már minden második német a gazdasági helyzet romlására számít

Németországban a lakosság az újra fellángolt pénzügyi válság miatt egyre borúlátóbban ítéli meg a gazdasági kilátásokat.

Az augusztus első hetében végzett reprezentatív felmérés alapján a borúlátók aránya két százalékponttal nőtt Németországban az előző héthez képest, és ezzel elérte az ötven százalékot. A felmérés adatai szerint már csak 17 százalék gondolja úgy, hogy folytatódni fog a fellendülés.

Januárban még 100-ból 34-en vélték úgy, hogy folytatódik a konjunktúra, a pesszimisták aránya pedig a jelenlegi 50 százalék helyett 35 százalék volt a 82 millió lakosú országban.

A lakosság hangulata az euróövezet után már az Egyesült Államokban is elharapódzott államadósság-válság és a krízis hatására a pénzügyi piacokon kibontakozott turbulencia miatt romlott augusztus elején – áll a felméréshez fűzött kommentárban. A vizsgálatot a Forsa közvélemény-kutató intézet végezte a Stern hírmagazin és az RTL tévécsatorna megbízásából.

Szakértők szerint a német gazdaság fejlődése túlnyomórészt a külpiacoktól függ, a növekedés motorja az export, a belső fogyasztás pedig gyenge, elsősorban a világviszonylatban kiemelkedően takarékos lakosság óvatossága miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik