Nagyvilág

Kritizál a külföldi sajtó

Az árfolyamgát csak ideiglenes siker, a konzervatív forradalom pedig a "nemzet erkölcsi lelkiismeretét" is engedetlenségre sarkallja - külföldi lapok írásai Magyarországról.

Az árfolyamgátról és az egyházi törvény elleni tiltakozásról
A devizahitelesek megsegítése érdekében bevezetett magyarországi árfolyamgátról írt szerdai számában a Wirtschaftsblatt című osztrák üzleti napilap, míg a német baloldali Berliner Zeitung az új egyházi törvény elleni tiltakozó levélről közölt tudósítást.

Az osztrák Wirtschaftsblatt a magyar kormány devizahiteleseknek felajánlott árfolyamfixálása kapcsán idézte Müllner Jánost, a Bankszövetség munkatársát, aki szerint ha nem lenne a mentőernyő, pánik lenne. Az intézkedés jót tesz a gazdaságnak is: a Magyar Nemzeti Bank számítása szerint évi 160 milliárd forint marad a frankhitelesek zsebében, és ezt nem törlesztésre teszik félre, hanem fogyasztásra fordítják.

Jó az adósoknak, jó a bankoknak, jó a kormány népszerűségének és jó a GDP-nek: tulajdonképpen teljes siker az adósmentő akció – írja a lap, de megjegyzi: szakértők szerint ez csak az első pillantásra van így. A valódi adósságállomány és a három év múlva visszafizetendő közötti különbség ugyanis nem tűnik el, az adós összes terhe tehát növekszik.

Tisztázatlan az is, hogy mi történik három év múlva: meghosszabbítják-e az akciót, és ha igen, milyen árfolyamon? A legrosszabb esetre szóló forgatókönyv szerint az akció véget ér és minden “megmentett” egyszerre megy csődbe, 2014-ben, amikor a következő választások lesznek – állt a Wirtschafstblatt cikkében.

Magyar ellenzékiek figyelmeztetnek címmel kommentáló elemeket is tartalmazó tudósításban foglalkozott az új egyházi törvény elleni tiltakozó levéllel szerdán a Berliner Zeitung.

Orbán Viktor “konzervatív forradalmával” olyan messzire ment, hogy “korábbi ellenzékiek” úgy érezték: még egyszer fel kell lázadniuk a hatalom ellen – írja a német baloldali napilap cikkírója, Frank Herold. A szerző beszámolt arról, hogy számos értelmiségi – akik a kommunista Kádár-kormány idején “a nemzet erkölcsi lelkiismeretének” számítottak – visszatért a polgári engedetlenséghez. Egy, az Európai Bizottsághoz intézett levélben arra figyelmeztettek, hogy Magyarországon az alapvető demokratikus jogokat akut veszély fenyegeti – írta a tudósító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik