Nagyvilág

„Kenyerünk sincs” – magyarok helyzetjelentése Londonból

Londonban élő olvasóink, illetve kint dolgozóknak a családtagjai számoltak be az fn.hu-nak az ottani helyzetről. Bezárt és bedeszkázott boltok, baseballütős fosztogató bandák és felborított kocsik. Helyzetkép egyes londoni kerületekből.

Balhé miatt szabadnap

„Londonban a magyar boltot is bezárták a randalírozások miatt, az üzletek nagy része egyáltalán nem nyitott ki szerdán” – mondta az fn.hu-nak egy ott élő magyar nő. Emiatt a Sainsbury’s szupermarket négy kamionnyi élelmiszert nem tudott fogadni, s visszaküldték a raktárakba. Az ott dolgozók – köztük a lapunkat tájékoztató férfi is – szabadnapot kaptak.

Rendőr rendőr hátán

„Readingben szerencsére semmi sincsen. Hétfőről keddre virradó éjszaka felborítottak egy kocsit az egyik külvárosban, de amúgy nem volt semmi balhé. Hétfő este kimentem körbenézni, de nem tapasztaltam semmi különöset. A megszokottnál talán kicsit kevesebben voltak az utcákon, de a kocsmák ugyanúgy tele voltak. Az utcákon részegek, szerelmespárok, és viszonylag sok rendőr. Az itt élők egyelőre nem nagyon aggódnak” – tájékoztatta lapunkat egy Readingben élő magyar fiatalember.

A londoni zavargások helyszínei

A londoni zavargások helyszínei

itt került már sor randalírozásokra londonban:

Tottenham, Enfield, Chingford Mount, Brixton, Oxford Circus, Walthamstow, Waltham Forest, Ponder’s End, Chelsea, Islington, Hackney, Peckham, Lewisham, Camberwell, Deptford, Croydon, East Ham, Ilford, Tooting, Streatham, Walworth Road (Camberwell), Colliers Wood (Woolwich), Wood Green, Notting Hill, Dalston, Camden, Ealing Broadway, Camden Town, Bromley, Isle of Dogs, Roman Road, Harringay Arena, St John’s Hill (Clapham), Surrey Quays, Fulham Broadway, East Dulwich, Balham, Old Kent Road, South Woodford, Romford, Essex Road, Hurst St, Holyhead Road, Canning Town, Waltham Cross, Blackheath, Lee, Toxteth, Harlesden, Portobello Road, Peckham High Street, Bethnal Green Road, Peckham, Enfield Lock, Ealing Broadway, Camberwell Green, West Ealing, The Ledbury, Notting Hill, Barnsbury Road, Crystal Palace

„Van egy központi szám, ahol bárki bejelentheti, ha gyanús alakot lát, illetve a rendőrség is indított egy Twitter-oldalt, ahova folyamatosan töltik fel a legfrissebb információkat” – jelezte lapunknak a fiatalember. „Guildfordban, ahol dolgozom, szintén hasonló a helyzet: sok rendőr volt az utcákon, volt néhány kisebb balhé és letartóztatás. Ám olyan sok rendőr járőrözött, hogy egyből lekapcsoltak mindenkit, mielőtt eldurvulhatott volna a helyzet” – tájékoztatta az fn.hu-t az ottani helyzetről.

“Kenyerünk sincs”

„Sógornőm Birminghamben lakik, elsősorban a bevándorlók lakta negyedben. Eddig örültek, hogy rendőrőrs mellett laknak, de azt mesélte tegnap, hogy az új divat a kis rendőrhivatalok elleni támadások” – írta az fn.hu facebookos oldalán egy olvasónk.

Az elmúlt 3 napban körülbelül 770 személy tartóztattak le a fővárosban, Fotó: MTI/EPA

Az elmúlt 3 napban körülbelül 770 személy tartóztattak le a fővárosban, Fotó: MTI/EPA

„Vannak ismerőseim Enfieldben, Walthamstowban és Brimdownban. Az egyik ismerősöm anyja a leégett enfieldi Sony raktár mellett dolgozik, ott aztán elszabadult a pokol” – osztotta meg információit egy facebookos az fn.hu-val.

„Az egyik osztálytársam van kint a tesójánál, és tegnap egy néger csoport kergette meg őket baseball ütővel” – jegyezte meg egy másik érintett hozzátartozója.

“A kis sarki boltunk sem nyitott ki, a rendőrök tanácsára bezárt, még kenyerünk sincs…Találtam egy Sainsbury’s-t, de a zsaruk bent voltak, s folyamatosan szólt a hangosbemondó, ha azt mondják, eldobni mindent, akkor el kell” – írta a Facebookon egy kint élő magyar.

„Mi Tottemhamben élünk, és itt kezdődött az első összecsapás! 2 buszmegállóra a helyszíntől! A rendőrök nem mertek keményen fellépni, mert féltek egy újabb rasszista megmozdulástól. Minden zárva volt, az emberek kíváncsiskodtak, akik a fosztogatók útjába kerültek kirabolták. Most már nem szól másról az egész, mint a rablásról, fosztogatásról! Itt csendes már minden, igaz az épületek emlékeztetnek arra mi volt 4 napja! Nincs olyan nagy baj, mint ahogy terjesztik!” – számolt be egy, Tottemhamben élő magyar olvasónk.

„A barátnőm gyermeke évek óta kinn él Londonban, és olyan területen, ahonnan tegnap a tulajdonos autóval mentette ki a lakóit, valamint az üzletek be vannak deszkázva. Olybá tűnik – egyelőre – helyszíne válogatja, mennyire vannak veszélyben az emberek” – írta egy facebookos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik