Nagyvilág

Zuhanórepülésben a tőzsdék

Komoly veszteséget könyveltek el a tokiói tőzsdén forgó értékpapírok a keddi kereskedés kezdetén, de nem volt jobb a helyzet más térségbeli börzéken sem.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója a nyitás után negyedórával 3,56 százalékos mínuszban volt, 8773,48 pontra zuhant. A Nikkei március 17-e óta első ízben ereszkedett 9000 pont alá. Az átfogóbb index, a Topix 25,81 pontot veszített értékéből, és 757,05 ponton volt.

Az amerikai és európai recessziós félelmek miatt az ausztrál értéktőzsdén is folytatódott a papírok értékvesztése: nyitáskor 3,6 százalékos esést produkált az S&P/ASX200 index. Az új-zélandi tőzsdén 3,1 százalékos volt az esés, míg a szöuli tőzsde Kospi indexe is 3,57 százalékot veszített értékéből a kereskedés kezdetén.

A sanghaji tőzsde indexe 2,33 százalékos csökkenést mutatott a kereskedés első perceiben, de ennél is súlyosabb volt a helyzet Hongkongban, ahol a Hang Seng index 6,05 százalékot veszített értékéből nyitás után.

A tőzsdei hangulatot befolyásolták az Egyesült Államokból érkező hírek: az amerikai gazdaság hosszú távú adósosztályzatának a rontása, illetve az előző napi, öt százalékot meghaladó értékvesztés a New York-i tőzsdén. A japán befektetőket emellett aggasztja a jen további erősödése a dollárhoz és az euróhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik