Nagyvilág

Tovább gyilkolja a civileket a szír hadsereg

Szíriában a nemzetközi felzúdulás ellenére folytatódtak támadások több városban az elnyomás miatt tiltakozó lakosság ellen. Emberi jogi szervezetek 25 halottról tudnak.

A legtöbb civil áldozatot, szám szerint 17-et az ország keleti részében fekvő Deir-ez-Zórból jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet. A hadsereg harckocsikat vetett be. Négyen Binnisben, további négyen Hamában vesztették életüket.

A török külügyminiszteren kívül Indiából, Dél-Afrikából és Brazíliából is megbízottak érkeznek Damaszkuszba, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a vérontás leállításának érdekében. A török diplomácia vezetője hat órán át tárgyalt szíriai illetékesekkel, köztük két órán át magával Bassár el-Aszad elnökkel. Ahmet Davutoglu a török kormány nevében “komoly figyelmeztetést” intézett a szíriai vezetéshez, és a vérontás leállítását követelte.

Deir-ez-Zórban az utcákon hevernek a hullák. A harckocsik elfoglalták azt a teret, ahol az elmúlt hetekben óriási tüntetések voltak. A városban tömeges letartóztatások folynak – közölte az OSDH a helyi embereire hivatkozva.

Hamában a hadsereg lezárta a bevezető utakat, és emiatt élelmezési válsághelyzet alakult ki. A helyzet elviselhetetlen, a katonaság semmilyen élelmet nem enged be – mondta egy férfi, aki szerint azonban hét nap után ismét működnek a távközlési vonalak, és a városba visszatérőben van a nyugalom.

A szíriai állami hírügynökség azt jelentette, hogy megkezdődött a katonai alakulatok kivonása Hamából, miután letartóztattak bizonyos számú “fegyveres terroristát”.

A szíriai elnök kedden leszögezte, hogy kormányzata nem enged, és folytatja az általa terroristának minősített ellenzékiek üldözését.

“Szíria nem fog habozni a fegyveres terrorista csoportok üldözésekor, és meg fogja védeni az ország stabilitását, az állampolgárok biztonságát” – jelentette ki el-Aszad a szíriai hírügynökség szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik