Nagyvilág

Egyre nagyobb erőkkel harcolnak Szíriában

Északnyugaton harckocsik hatoltak be, keleten pedig kiterjesztették az offenzívát a kormányerők.

A szíriai hadsereg harckocsijai behatoltak kedd hajnalban az északnyugati Binnis városba a török határ közelében, keleten pedig Deir-ez-Zór ellen is kiterjesztették a harcokat – közölték szemtanúk.

Emberjogi aktivisták beszámolói szerint összesen hat civil halt meg kedden a katonai műveletek következtében. Egy binnisi lakos arra a kérdésre, miért érte támadás a települést, azt felelte, hogy “az egész város csatlakozott az éjjeli tüntetésekhez a ramadáni imák után”.

Deir-ez-Zórban heves tüzérségi támadás zajai hallatszottak több negyedből, és “egy nő és egy fiatal férfi belehalt sebeibe” – mondták aktivisták, hozzátéve, hogy házkutatások során 17 embert őrizetbe vettek a város egyik negyedében.

Bassár el-Aszad szíriai elnök eközben Damaszkuszban fogadta Ahmet Davutoglu török külügyminisztert. Ankarának a közelmúltig szoros kapcsolatai voltak Damaszkusszal, de Törökország most már egyre élesebben bírálja szomszédját a tüntetőkkel szembeni véres fellépés miatt. A szíriai hatóságok viszont “fegyveres bandákat” okolnak a vérontásért.

“Szíriai forradalom 2011” című Facebook-oldalukon ellenzéki és emberjogi aktivisták arra kérték Davutoglut, “jöjjön el ma este imádkozni a mecsetbe” Damaszkusz al-Mídán negyedébe a ramadáni böjtnap letelte után, “hogy közelebb kerüljön a szíriai nép követeléseihez”.

India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság küldöttei is Damaszkuszba tartanak, hogy nyomást gyakoroljanak a szíriai vezetésre: hagyjon fel az öt hónapja tartó felkelés durva elfojtásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik