Nagyvilág

A nagaszaki atomtámadásra emlékeztek

A megemlékezésen először volt jelen a japán városra 1945-ben atombombát dobó Egyesült Államok képviselője.

A Japán nyugati részében fekvő város polgármestere a megemlékezésen az atomenergia-ipar leállítására szólította fel az országot. Mint olyan népnek, amely megismerte az atomcsapást, továbbra is követelnünk kell, hogy soha többé ne legyen senki atomsugárzás áldozata – mondta Taue Tomahisza, utalva a fukusimai atomerőmű balesetére.

A polgármester úgy vélte, nem számít, mennyi időbe telik, de az atomenergia helyett a megújuló energiaforrások fejlesztését kell népszerűsíteni, hogy biztonságos energiát adjanak a társadalomnak. Japánban 54 atomreaktor működik. Kan Naoto japán kormányfő ígéretet tett az atomenergiától való függőség csökkentésére. Nagaszakit soha sem feledhetjük el, és sohasem ismétlődhet meg – jelentette ki a japán miniszterelnök.

A megemlékezésen rekordszámú, 44 ország képviselte magát. Az eseményen először képviseltette magát az Egyesült Államok, amelynek légiereje 1945. augusztus kilencedikén atombombát dobott Nagaszakira, nagyjából nyolcvanezer ember halálát okozva. A három nappal korábban Hirosimára ledobott amerikai atombomba 140 ezer embert ölt meg.

Washington soha nem kért bocsánatot a több tízezer ártatlan áldozatért, és egyetlen hivatalban lévő amerikai elnök sem látogatott el egyik városba sem. Először tavaly képviseltette magát az Egyesült Államok a Hirosima elleni amerikai atomtámadás évfordulós rendezvényén. Jimmy Carter járt ugyan Hirosimában, de akkor már nem volt az Egyesült Államok elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik