Nagyvilág

Kuvaitnak elege lett a szíriai vérontásból

Kuvait hazahívta damaszkuszi nagykövetét, hogy ezzel is kifejezze elégedetlenségét a Szíriában folyó véres leszámolás miatt.

“Szíriai nagykövetünket hazahívtuk konzultációra… Senki nem fogadhatja el a szíriai vérontást… A megölt ártatlan emberek száma túllépte a kétezret… A katonai eszközökkel fel kell hagyni” – jelentette ki Mohamed asz-Szabah külügyminiszter a parlamentben.

A kuvaiti diplomáciai lépés egy nappal követi a térség vezető hatalmának, Szaúd-Arábiának a hasonló döntését. Ez a legmagasabb szintű diplomáciai kapcsolatok leértékelését jelenti.

Asz-Szabah azt is bejelentette, hogy a Perzsa-öböl menti monarchiák külügyminiszteri szintű értekezletre készülnek a szíriai helyzet megvitatása céljából. Az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) Szaúd-Arábia, Kuvait, Bahrein, Omán, Katar és az Egyesült Arab Emírségek a tagja. Főtitkára szombaton elítélte a szíriai elnyomást, de Damaszkusz visszautasította a bírálatot.

Asz-Szabah azt kizárta, hogy katonai eszközökkel avatkozzanak be Szíriában. “Kuvait ellenez minden ilyen megoldást” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik