Nagyvilág

Folytatja harcát Timosenko

Nem kerül szabadlábra a pénteken őrizetbe vett Julia Timosenko, aki a bíróságon kijelentette: meg akarják törni, de ő folytatja küzdelmét.

Folytatni akarja “Ukrajnáért, az igazi európai államért” folytatott harcát Julija Timosenko: az ellenzéki politikus, volt kormányfő erről a börtönben töltött hétvége után, hétfő reggel beszélt, újabb bírósági meghallgatása előtt.

A volt kormányfő továbbra is őrizetben marad, Rogyion Kirejev elnöklő bíró ugyanis hétfőn hivatalosan elutasította az ügyvédje által benyújtott szabadlábra helyezési kérelmet.

Az Oroszországgal 2009-ben kötött, az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződések miatt hivatali visszaéléssel vádolt Timosenkót pénteken helyezték előzetes letartóztatásba a bírósággal szembeni tiszteletlen magatartás miatt.

A tárgyaláson Timosenko bilincs nélkül, tökéletes sminkkel és frizurával jelent meg. A bíró kérdésére, hogy támogatja-e az ügyvéde beadványát, kijelentette: “Ön, bíró úr, akárcsak az ügyészek, az ukrán társadalom és a nemzetközi közösség nagyon jól tudják, hogy nem követtem el bűncselekményt, és nemcsak hogy nem akar helyt adni a beadványnak, hanem meg akar törni, nemcsak engem, hanem a fiatal demokratikus államot is.” Megismételte: ezután sem fog állva felelni a bíró kérdéseire.

A volt kormányfő, aki 2004-ben a Viktor Janukovics jelenlegi elnök ellenében Viktor Juscsenkót elnöki székbe segítő “narancsszínű forradalom” fő szervezője volt, és 2010 februárjában az elnökválasztáson alulmaradt Janukoviccsal szemben, tagadja az ellene felhozott vádakat, és azzal vádolja Janukovicsot, hogy koncepciós perrel akarja eltávolítani a politikai színtérről.

A tárgyalás előtt Timosenko elmondta, hogy nem várt ilyen erős reagálást a nemzetközi közösség részéről a letartóztatására, és csodálkozását fejezte ki az orosz reagálás miatt. A világ vezető demokráciái követelték Timosenko szabadon engedését, az orosz külügyminisztérium pedig azt hangoztatta, hogy legálisak voltak a gázszállítási szerződések, amelyeket az ukrán kormány most újra akar tárgyalni.

A kijevi bíróság előtt hétfőn a volt kormányfő másfélezer híve gyűlt össze. A tüntetők aláírást gyűjtenek egy petícióhoz, amelyben Viktor Janukovics elnök lemondását követelik.

Kijev főutcáján, a Hrestyatikon, ahol a tiltás ellenére szombat éjjel óta mintegy húsz sátorban tiltakoznak a volt kormányfő hívei, Timosenko támogatóinak és ellenzőinek százai tüntettek hétfő délelőtt egymástól rendőrkordonnal elválasztva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik