Nagyvilág

Beszólt a pénzügyminiszter a hitelminősítőnek

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerint hibázott a Standard and Poor's, amikor leminősítette az Egyesült Államok hitelkockázatának megítélését.

A Standard & Poor’s megdöbbentő lépése „az amerikai pénzügyek ismeretének hiányán alapszik” – véli az amerikai pénzügyminiszter. Timothy Geithner a CNBC televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy a hitelminősítő cég nagyon rosszul ítéli meg a helyzetet.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő pénteken egy fokozattal rontotta az USA hosszú távú adósosztályzatát. A másik két nagy intézet, a Moody’s Investor Service és a Fitch Ratings nem változtatott az Egyesült Államok „AAA” hitelbesorolásán. Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy ez bekövetkezhet, ha Washington nem tesz többet az államadósság csökkentéséért.

Timothy Geither azt mondta, hogy a leminősítés nem változtat meg semmit, az amerikai államkötvények továbbra is biztonságosak. A miniszter bízik abban, hogy az ország legnagyobb hitelezője, Kína továbbra is vásárol majd amerikai állampapírokat.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma előzőleg azzal vádolta meg a Standard & Poor’s hitelminősítőt, hogy kétezer milliárd dollárral elszámolta magát az évtizedben várható költségvetési hiányt illetően, és ez súlyos kérdéseket vet fel az S&P hitelessége kapcsán. A hitelminősítő ennek ellenére fenntartja álláspontját.

A republikánusok Obama elnököt hibáztatták a leminősítés miatt, Geithner viszont arra hívta föl a figyelmet, hogy a törvényhozásnak is szerepe van ebben, hiszen a kongresszus dönt az adókról és a költségvetésről.

A miniszter nem akart találgatni arról, hogy a leminősítés magasabb kamatlábakat hoz-e majd a kormánynak, az üzleti életnek és a fogyasztóknak.

A pénzügyminiszter azt fontolgatta, hogy az adósságplafon emeléséről folytatott vita múlt heti lezárása után távozik a kormányból. Obama elnök azonban megkérte, hogy maradjon a posztján, és Geithner ebbe bele is egyezett – közölte tegnap a Fehér Ház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik