Nagyvilág

A szíriai elnök bevezette a többpártrendszert

Rendelettel engedélyezte Bassár el-Aszad államfő a többpártrendszer bevezetését Szíriában, teljesítve a tüntetők egyik fő követelést.

A szíriai kormány már július végén elfogadott egy törvénytervezet, amely lehetővé teszi a többpártrendszer kiépítését az 1963 óta a Baasz párt által irányított országban, de a parlament mindeddig nem szavazta meg a javaslatot. Az elnöki rendelet felgyorsította a történelmi jelentőségű folyamatot, mert parlamenti szavazás nélkül, azonnal érvénybe lép.

A rendelet rögzíti a pártalapítás feltételeit és a politikai csoportok funkcióit, valamint – az alkotmány alapján – “az állam és a társadalom vezetőjének” státusát. Az új pártoknak tisztelniük kell az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, nem szerveződhetnek vallási vagy törzsi alapon, és nem lehetnek külföldi szervezet vagy párt szíriai alszervezetei.

Szintén kizárja a rendelet, hogy a pártoknak nyilvánosan vagy titokban katonai vagy félkatonai egységeik legyenek, céljaiknak és anyagi forrásaiknak pedig pontosan tisztázottaknak kell lenniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik