Nagyvilág

A Magyar Szigeten járt a The Sun rejtett kamerája

A brit lap álcázott újságíróinak sikerült észrevétlenül bejutni a fesztiválra, ahonnan egy videofelvétellel tértek vissza.

A brit lap újságírói leginkább a nacionalista Brit Nemzeti Párt (BNP) egyik vezetőjével foglalkoztak a fesztiválról készült cikkben, és az ahhoz készített videóban, de nem fogták vissza magukat, amikor jelzőket kellett illeszteni a Magyar Szigetre.

„Több ezer neonáci részvételével zajló gyűlölettel teli fesztivál”, valamint „nyugtalanító természetű fasiszta gyűlés”, ahol náci emléktárgyakat, Hitler Mein Kampfját, valamint a horogkeresztekkel és az auschwitzi haláltábor kapujának képével ellátott pólókat árulnak – írta a lap újságírója a fesztiválról, megemlítve, hogy azt rendőrségi kordonok, és biztonsági őrök védték.

A Sun csapata az augusztus másodikán fellépett svéd énekesnő, Saga koncertjét nézte meg, akinek „szörnyű rasszista szövegei inspirálták” a norvég mészárost, Anders Breiviket, és akinek fellépését a „fasiszta gyűlés” fő eseményeként említették. A lap magyar szigetes pólóval álcázott újságírói itt készítettek felvételt a BNP egyik vezetőjéről, amint náci karlendítéssel, és „Sieg Heil” kiáltásokkal köszönti a szélsőjobboldali énekesnőt.

Chris Hurt tudatlanul még interjút is adott a Sun újságíróinak a koncert előtti sörözés alatt, bemutatva a BNP egyik magyar származású tagját, akit nehezen kiejthető neve miatt csak „Z”-nek hívnak. Hurt a beszélgetés alatt elárulta azt is, hogy pártja megtiltotta, hogy nyilvános helyen náci karlendítést tegyen, nehogy egy esetleg arról készített felvétel összemocskolja a pártjáról kialakított képet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik