Nagyvilág

Újabb válságot jósolnak

Egyes szakértők szerint az USA gazdasága pengeélen táncol és még az is lehet, hogy ismét recesszió fenyegeti.

Az amerikai adósságplafon megemelése után csak most jön a neheze: a kongresszusi vita súlypontja arra helyeződik majd át, hogy melyek azok a konkrét területek, amelyeket be kell vonni a deficitcsökkentésbe, és hogy annak mégis része lesz-e mégis az adóemelés – állították szerdán amerikai elemzők.

Az adósságplafon emelkedéséről megkötött megállapodás “az első lépés a pénzügyi fenntarthatóság helyreállítása felé” – írta szerdán a The Washington Postban megjelent írásában Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter, aki azt jósolta, hogy a megállapodás kedvező hatása rövid távon kisebb lesz, mint az a potenciális kár, amit egy tovább húzódó adósságplafon-vita tudott volna okozni.

Egyes elemzők szerint Amerika az adósságplafon emelése ellenére is újabb recesszióba csúszhat, erre utalnak ugyanis a fogyasztói kiadásokra, az ipari termelésre, a munkahelyek számára és a GDP növekedésére vonatkozó gazdasági mutatók.

Martin Feldstein, aki Ronald Reagan és George W. Bush gazdasági tanácsadója volt, szerdán azt állította, hogy egy új recesszió esélye 50 százalékos, mert a gazdaság borotvaélen egyensúlyoz, és mert az idén eddig egyetlen területen sem mutatkozott jelentősebb növekedés.

Larry Summers, aki Clinton alatt pénzügyminiszter volt, Obama alatt pedig a Nemzeti Gazdasági Tanács első igazgatója, úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság máris “állósebességben” van, s egy a háromhoz tette az esélyét annak, hogy megfelelő politikai intézkedések nélkül új recesszió kezdődhet. Rámutatott, hogy az amerikai gazdaság számára most sokkal inkább a munkanélküliség és az alacsony növekedési ütem jelenti a problémát, mintsem a túlzott költségvetési hiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik