Nagyvilág

Már évek óta halott Mubarak?

A volt egyiptomi államfő perének első tárgyalási napján a tüntetések áldozatait képviselő ügyvédek egyike igen meglepő kijelentést tett.

Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek több mint egy órán keresztül olvasták fel követeléseiket és kártérítési igényeiket. Az egyik ügyvéd arra kérte az ügyészt, hogy végeztessenek el DNS-tesztet a tárgyaláson megjelent, hordágyon betolt volt elnöktől. Az ügyvéd állítása szerint ugyanis Hoszni Mubarak már 2004-ben meghalt, és azóta egy csaló helyettesíti.

A tárgyaláson elsőként Habíb al-Adli, egykori belügyminiszter, majd Mubarak és fiai elleni vádakat olvasta fel az ügyész. A volt egyiptomi elnök (mikrofont adtak a kezébe) – akárcsak a két fia, Alaa és Gamal – tagadta az ellene felhozott vádakat.

Mubarak tagad (Először az ügyész kérdésére “Igen, jelen vagyok” választ ad, majd a 2. válaszában tagadja az elleni felhozott vádakat.)



A volt elnököt – infúzióra kötve – egy kerekes hordágyon tolták be a tárgyalóterembe. A védőügyvédje szerint a volt államfő súlyos beteg. Az egyiptomi állami televízió úgy tudja, hogy Mubarakot a per végéig a Rendőrakadémia kórházában helyezik el.

A Rendőrakadémi épülete előtt kivetítőn követik a tárgyalást

A Rendőrakadémi épülete előtt kivetítőn követik a tárgyalást

A vádak és várható büntetések:
– Hoszni Mubarak: korrupció (5-15 év börtönbüntetés), tűzparancs elrendelése a tüntetőkre (15 év börtön vagy halálbüntetés)
– Alaa és Gamal Mubarak (Mubarak fiai): korrupció (5-15 év börtön)
– Habib al-Adli (volt belügyminiszter) és 6 társa: tűzparancs elrendelése a tüntetőkre (15 év börtön vagy halálbüntetés)
– Huszein Szálem (üzletember, Mubarak egykori bizalmasa): korrupció (5-15 év börtön)

Bővebben a szerda reggel óta tartó tárgyalásról>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik