Nagyvilág

Vaddisznók garázdálkodnak New Yorkban

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyik biológusa szerint a disznók rátámadtak a háziállatokra, megöltek egy kutyát és megkergették az embereket.

Vaddisznók lepték el és dúlják fel New York állam középső részén a mezőgazdasági területeket, komoly veszélyt jelentve az állatállományokra, a háziállatokra és az emberekre – figyelmeztettek amerikai szakemberek.

A vaddisznók nem tartoznak a terület őshonos fajai közé, ezért valószínűleg vadgazdaságokból szöktek meg és most már mintegy kétszáz kószál az állam területén – mondta Paul Curtis, az Ithaca városában működő Cornell Egyetem természeti erőforrásokkal foglalkozó szakembere.

A garázdálkodó vaddisznó-populáció pontos méretét nem ismerik a szakemberek, de a mezőgazdasági minisztérium (USDA) tavalyi jelentése szerint az állatoknak három megyében is sikerült szaporodniuk és almonként 4-6 malac született. “Olyan kemény a csontjuk elől, hogy ha nem tökéletes 90 fokos szögben találja el a fejüket az ember, akkor a lövedék egyszerűen lepattan róluk” – mondta egy helyi gazda.

A minisztérium tavaly már megpróbálta visszaszorítani a vaddisznóállomány növekedését. Huszonhét állatot ejtettek csapdába, vagy lőttek le és vizsgálták a tetemeket a lehetséges betegségek miatt.

“…Megfelelő fellépés hiányában az állomány tovább fog terjeszkedni és megveti a lábát New York államban, amelynek pusztító következményei lehetnek a természeti erőforrásokra, a mezőgazdaságra és az emberek egészségére, illetve biztonságára nézve” – hangsúlyozta a jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik