Nagyvilág

Kiskorúak megrontása miatt börtönre ítéltek két máltai papot

Az árvaházban dolgozó papok az 1980-as évek végén molesztálták a rájuk bízott gyermekeket.

A papokat hat, illetve öt évig tartó börtönbüntetésre ítélte egy máltai bíróság, miután bűnösnek találták őket kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés vádjában – közölte a The Times of Malta című máltai napilap.

A hamruni St. Joseph Árvaház munkatársai, Charles Pulis és Godwin Scerri, az 1980-as évek végén molesztáltak tizenegy – 13 és 16 év közötti – rájuk bízott gyermeket. A 6 év börtönbüntetéssel sújtott Pulisról kilenc esetben bizonyosodott be, hogy szexuális visszaélést követett el. A papok már jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

A máltai újságnak Lawrence Grech, az egyik áldozat elmondta, “nagyon elégedett” az ítélettel, és arról is beszélt, hogy “többen, akik hozzá hasonlóan jártak, eddig féltek attól, hogy beszéljenek”, de a mostani bírósági döntés szerinte “segíteni fog abban, hogy fény derüljön az igazságra a többi esetben is”.

“Rengeteg szomorúságot okoztak, némely áldozat a kábítószerhez nyúlt, volt olyan is, aki ebbe belehalt. Ez a fájdalom soha nem fog eltűnni” – tette hozzá Grech.

XVI. Benedek pápa 2010 áprilisában látogatott Máltára, és találkozott a papi visszaélések néhány áldozatával, akiket arról biztosított, hogy a katolikus egyház minden tőle telhetőt megtesz a vádak kivizsgálása és az elkövetők bíróság elé állítása érdekében, és a jövőben hatásos intézkedések foganatosításával igyekszik megvédeni a fiatalságot a hasonló kellemetlenségektől.

A katolikus egyház adatai szerint a földközi-tengeri szigeten összesen 45 pap ellen indítottak vizsgálatot kiskorúak molesztálása miatt; 19 esetben alaptalannak találták a vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik