Nagyvilág

Izrael beadta a derekát Obamának

Az izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, hogy az 1967-ben vívott hatnapos háború előtti határokról tárgyaljon a palesztinokkal.

Drámai politikai irányváltást jelezve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, hogy az 1967-ben vívott hatnapos háború előtti határokról tárgyaljon a palesztinokkal – jelentette az izraeli közszolgálati rádió és a TV2 televízió hétfőn. Netanjahu mindeddig nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen határvonalakról egyeztetne az izraeli-palesztin béketárgyalásokon.

Egy magas rangú izraeli tisztségviselő nem erősítette meg nyíltan, hogy a miniszterelnök most már hajlandó elfogadni tárgyalási alapnak a Ciszjordánia határait ideiglenesen kijelölő 1949-es tűzszüneti vonalat, de közölte, hogy Izrael Barack Obama amerikai elnök javaslatát alapul véve igyekszik új formulákat találni a béketárgyalások újraindítására.

Közel-keleti politikáját felvázolva Obama májusban azt javasolta, hogy Izrael és Palesztina határai az 1967-es vonalakra épüljenek, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanának. Netanjahu akkor dühösen reagált, és leszögezte, hogy Izrael nem vonul ki teljes egészében Ciszjordániából. Igaz, Obama nem is ezt javasolta.

A TV2 csatorna értesülései szerint Netanjahu most alapvetően elfogadja ezt a kerettervet, amelynek alapján Izrael földeket ad át a palesztinoknak cserébe azért a ciszjordániai területért, amelyen a legnagyobb zsidó telepek találhatóak.

Palesztin tisztviselők közölték, hogy nem kaptak ilyen értelmű javaslatot Izraeltől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik