Nagyvilág

Ezeréves kínai porcelántálat tört el egy kutató

Több darabra tört egy felbecsülhetetlen értékű, nagyjából ezeréves porcelán tálat a pekingi Palotamúzeum egyik kutatója.

A Nemzeti Palotamúzeum csak egy nappal azután ismerte el a porcelántál összetörését, hogy egy kínai internetező a Twitter kínai változatán nyilvánosságra hozta a több hete történt esetet. A netező azt állította, hogy a múzeum megpróbálta titokban tartani az esetet, és a vétkes alkalmazottat hallgatásra kényszerítették.

A múzeum illetékesei ezeket a vádakat azonban tagadták. Mint mondták, a történtek kivizsgálására egy hónapot kaptak, és a határidőt betartották. A múzeum közlése szerint a tálat egy ügyetlen kutató egy műszeres vizsgálat alatt törte hat darabra a nagyjából ezeréves műkincset. Kínai médiajelentések szerint a vétkes szakember ezt követően megpróbálta összeragasztani a cserepeket.

A ritka lelet a Kínában híres Ko (Ge) porcelán kemence terméke, amely a Szung-dinasztia (960-1279) idején üzemelt. Állítólag ebből a korból viszonylag kevés hasonló tárgy maradt meg épen, ezért az ebben a kemencében készült darabok a legértékesebbek közé tartoznak. 1992-ben egy Szung-korabeli porcelán több mint másfél millió dollárért kelt el egy New York-i árverésen.

A múzeum állítólagos titkolózásáról szóló történeteknek aztán a Kínai Központi Televízió (CCTV) beszámolója adott újabb lökést. A televízió bemutatta a darabokra tört porcelántálat, de az furcsa módon nem hasonlít a múzeum honapján korábban – még ép állapotában – közzé tett tálhoz. A rendkívül nyilvánvaló különbség láttán újabb gyanakvó hangok vitatják a történet hitelességét az interneten a hozzászólások között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik