Nagyvilág

Nem válik fizetésképtelenné az USA

A kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről. A szavazás azonban még hátra van.

“Még nem végeztünk” – hangsúlyozta az amerikai elnök, rámutatva, hogy a megállapodást még mind a képviselőházban, mind a szenátusban szavazással kell megerősíteni. Barack Obama felszólította a két párt vezetőit, hogy támogassák a megállapodást, amely, mint mondta, nem olyan, amilyet szeretett volna, de végeredményben megakadályozza a fizetésképtelenné válást és csökkenteni fogja a hiányt. A megállapodás nem tartalmaz adóemelést, amelyet a demokraták szerettek volna elérni, de a republikánusok elleneztek.

Az összességében 2200 milliárd dolláros, két szakaszban megvalósítandó adósságplafon-emelésről szóló megállapodással az elnöknek végül is sikerült elérnie az egyik legfontosabb célkitűzését, azt, hogy a kérdést ne kelljen újból napirendre tűzni a 2012 novemberében megtartandó választások előtt.

Az elnöki bejelentést megelőzően Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője és Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője arról biztosította az amerikaiakat, hogy kormányuk nem válik fizetésképtelenné, ezért megfigyelők valószínűnek tartják, hogy a megállapodást nem fenyegeti kisiklás. A republikánus többségű képviselőházban azonban az ultrakonzervatív képviselők okoztak már kellemetlen meglepetést John Boehner házelnöknek. Ezúttal baloldali demokrata képviselők is hangot adtak elégedetlenségüknek a megállapodással kapcsolatban.

Az Egyesült Államok nem kerül hátralékba kifizetései és adósságszolgálata teljesítésével, ám lehetséges legjobb, “AAA” adósbesorolásának minden bizonnyal hamarosan búcsút mondhat az adósságkorlát emeléséről szóló megállapodás esetén is, mivel a várható kiigazítási intézkedések meg sem közelítik az adósságráta stabilizálásához szükséges mértéket – jósolták a hétvégén londoni pénzügyi elemzők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik