Nagyvilág

Megnyíltak az észak-koszovói átkelők

A szerbiai áruval megrakott kamionok nem, de a személygépkocsik és az autóbuszok már átkelhetnek az észak-koszovói brnjaki és jarinjei határátkelőhelyeken.

A brnjaki átkelőt péntek délután teljesen lezárták a forgalom előtt, és részben csak azután nyitották meg ismét, hogy a helyszínre látogatott Erhard Bühler, a KFOR parancsnoka. Az átkelőt a KFOR francia és marokkói egységei, továbbá a koszovói rendőrség tagjai és határőrei ellenőrzik

A jarinjei átkelőt vasárnap késő este nyitották meg, miután az amerikai békefenntartók felállítottak ott egy ellenőrző pontot, amelyen a KFOR-hoz tartozó lengyel egységekkel együtt szemmel tartják a forgalmat.

A két észak-koszovói átkelőt és térségét a múlt héten a KFOR alakulatai ellenőrzésük alá vonták, és zárt katonai övezetté nyilvánították. Ezt megelőzően a pristinai kormány embargót rendelt el a Szerbiából Észak-Koszovóba érkező árukra, majd utasította a rendőrség Rosu nevű különleges egységeit, hogy foglalják el a két átkelőt. A helyi szerbek tiltakozásul útakadályokat emeltek, a jarinjei átkelőt pedig álarcos támadók nagyobb csoportja felgyújtotta és szétrombolta.

Hétfőre virradóra a KFOR katonái nem engedték meg, hogy Borislav Stefanovic és Goran Bogdanovic, a szerb kormány képviselői Jarinjenél Koszovó területére lépjenek, kerülő úton azonban végül mégis sikerült bejutniuk Koszovóba. A hírről értesülve Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter kijelentette, hogy a két szerb tisztségviselő “illegálisan tartózkodik Koszovóban, és ezért letartóztathatják és kitoloncolhatják őket Szerbiába”.

Koszovóba várják Robert Coopert, az EU közvetítőjét, aki értesülések szerint azzal a határozott üzenettel érkezik a térségbe, hogy a Pristina és Belgrád közötti dialógus folytatása az egyetlen mód a koszovói helyzet kiéleződését előidéző okok megszüntetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik