Nagyvilág

Apja nyomába lépett a szír diktátor

Ismét civilekre lőttek a katonák Hama városában. A szíriai hadsereg támadásában 130-an haltak meg tegnap. A NATO nem tervez katonai beavatkozást.

Megint tüntetőkre lőttek a katonák Hamában. A városban négyen meghaltak a hadsereg újabb akciójában – jelentette a BBC.

„Borzasztóan érzem magam, pszichológiailag kimerültem a fájdalom miatt. Felfoghatatlan, hogy honfitársaink egymást ölik. És mindezt miért? Az elnökért? Szörnyű, ami itt folyik” – mondta egy orvos a CNN televízió tudósítójának Hamában. A város kórházában nem győzik ellátni a sebesülteket.

Több mint száz civil esett áldozatául a szíriai hadsereg vasárnap végrehajtott támadásának. Egy szemtanú szerint az elektromos művek és a börtön épületének tetejéről mesterlövészek lőtték a tömeget. Ez volt a legvéresebb nap Szíriában azóta, hogy márciusban elkezdődtek az Aszad elnök elleni tüntetések.

A 700 ezer fős település a kormányellenes tüntetések egyik központja. Pénteken félmillióan tüntettek az államfő lemondását követelve. Ugyanebben a városban Basar Asszád elnök apja, Hafez Aszad egykori államfő parancsára a szír hadsereg 20 ezer embert mészárolt le 1982-ben, hogy letörje az akkori iszlamista felkelést.

A szír vezetés már hetek óta nagy erőkkel próbálja hatalma alá keríteni a Damaszkusztól 200 kilométerre található várost. A szíriai hatóságok azt állítják, hogy fegyveres bandák megfékezésére kellett bevetni a katonaságot. Az Al Jazeera televízió tudósítása szerint hétfőn reggel Deir ez-Zorban is civilekre lőttek a szíriai katonák.

A NATO főtitkára szerint nincsenek meg a feltételei a szíriai katonai beavatkozásnak. Anders Fogh Rasmussen a Midi Libre című francia lapnak azt mondta: Líbiában a NATO az ENSZ egyértelmű meghatalmazása alapján jár el, és bírja a térség országainak támogatását. Ez a két feltétel nincs meg Szíriában.

A világ vezető politikusait megdöbbentette a szíriai mészárlás. Az amerikai elnök közölte, hogy az Egyesült Államok növeli a szíriai rezsimre gyakorolt nyomást, együttműködve másokkal az Aszad-kormány elszigetelése érdekében. “Aszad elnök még egyszer bebizonyította, hogy nem hajlandó megválaszolni a szíriai nép törvényes panaszait. A korrupció és a terror alkalmazása a rossz oldalra állítja őt a történelemben” – hangsúlyozta nyilatkozatában Barack Obama.

A brit külügyminiszter szerint a több város ellen indított összehangolt támadás annál is inkább megdöbbentő, mert a ramadán előtti nap hajtották végre. “Bassár el-Aszad elnök téved, ha azt hiszi, hogy megtorlással és katonai erővel véget vet a válságnak” – mondta William Hague.

Olaszország és Németország a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását követelte. Franco Frattini olasz külügyminiszter kijelentette, hogy a BT-nek nagyon kemény álláspontot kell elfoglalnia “a békés tüntetések erőszakos elfojtásának elborzasztó cselekedetével” kapcsolatban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár élesen elítélte a polgári lakosságot sújtó erő alkalmazását, és felszólította a szíriai kormányt, hogy azonnal állítsa le “az erőszakos támadást”. Mint mondta, Bassár el-Aszad rendszere felelősséget visel a lakosság ellen végrehajtott minden erőszakos cselekedetért.

A rendszerellenes megmozdulások kezdete, március közepe óta mintegy 1600-an haltak meg Szíriában a tüntetéseken. 26 ezer embert letartóztattak, közülük 12 ezret tartanak még mindig fogva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik