Nagyvilág

Tankok indultak a szírek ellen

A szír Hama városában hosszú ideje tartó lázongásoknak kíván véget vetni az egyre jobban elszigetelődő Asszad-rezsim. Most tankokat küldött a városba a vezetés, ahol már eddig is számos halottja volt a kormányerők fellépésének eredményeként.

A szíriai kormányerők vasárnap hajnalban harckocsikkal behatoltak Hama városába, hogy letörjék a rendszerellenes tiltakozásokat. A legfrissebb adatok szerint 45 halottja van a szíriai kormányerők vasárnap hajnali támadásának – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

“A hadsereg és a biztonsági erők hajnalban behatoltak a városba, tüzet nyitottak a civilekre, megöltek 45 embert és több tucatnyit megsebesítettek” – idézte a helyi egészségügyi forrásokat Abdel Rahman, az OSDH elnöke.

A szíriai hatalom több hete próbálkozik azzal, hogy “megrendszabályozza” a szíriai fővárostól, Damaszkusztól 210 kilométerre északra fekvő települést, ahol számtalan rendszerellenes megmozdulást volt, időnként félmilliónál is több résztvevővel. Hama a Bassár el-Aszad elnök vezette rendszer elleni felkelés jelképévé vált Szíriában.

Egy orvos elmondta, hogy a város egyik kórházában 51 sebesültet láttak el. Kevés a vér a beavatkozásokhoz. Egy másik kórházat harckocsik vették körbe.

A páncélosok a város nyugati, Báb Sabi nevű negyedét lőtték – mondta a hamai orvos. Hozzátette, hogy a harckocsik négy irányból támadnak. Géppuskáikból válogatás nélkül tüzelnek, és áthatolnak a helybeliek által emelt útakadályokon. Egy szemtanú elmondta, hogy a helyi elektromos művek és a központi börtön tetejéről mesterlövészek lövöldöznek.

Közben dezertőr tisztek megalakították a Szabad Szír Hadsereget, arra hivatkozva, hogy kötelességük megvédeni az ártatlan civileket, akiket a rezsim célpontjának szemelt ki. Az Al Jazeera által közölt felvételek közül néhányon szír katonák együtt skandálnak az Asszad-rezsim ellenes szlogeneket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik