Nagyvilág

A norvég mészárosnak voltak még tervei

Két norvég pszichiátert bíztak meg azzal, hogy elvégezzék az elmeorvosi szakvizsgálatot Anders Behring Breiviken, hogy megállapítsák: büntetőjogilag felelősségre vonható-e.

A szakértők a jövő héten kezdik meg munkájukat, és jelentésüket november 1-jéig kell elkészíteniük – jelentette be Paal-Fredrik Hjort Kraby, a nyomozás vezetője. Breivik beismerte a bűncselekmények elkövetését. “Annak eldöntését azonban, hogy bíróság elé állítható-e vagy nem, a szakemberekre kell bíznunk” – hangoztatta Hjort Kraby. Péntek reggel megkezdték Breivik második rendőrségi kihallgatását, amelynek első óráiban a gyanúsított ugyanúgy viselkedett, mint korábbi kihallgatásán, vagyis nyugodt volt.

Első kihallgatásakor a 32 éves szélsőjobboldali norvég bevallotta, hogy Oslo központjában és Utoya szigetén ő ölt meg 76 embert, de bűnösnek nem volt hajlandó vallani magát. Korábban Breivik azt állította, hogy egy nemzetközi szélsőjobboldali hálózathoz tartozik.


A németek nem tudnak nemzetközi hálózatról

A német hírszerzés semmilyen információval nem rendelkezik arról, hogy a szélsőjobboldal nemzetközi hálózattal rendelkezne Európában. Erről a szövetségi hírszerzés, a BND vezetője beszélt a norvégiai merényletek kapcsán a Neue Osnabrücker Zeitung című újságnak. Ernst Uhrlau szerint a szélsőjobboldal nemzeti keretek között működik. “Semmifajta ismerettel nem rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy létezne egy a határokon átnyúló, militáns szélsőjobboldali mozgalom vagy akár egy nemzetközi jobboldali terrorista hálózat alakult volna ki” – hangoztatta a BND elnöke.

Breivikről tudni sem akar volt pártja

A norvég Haladó Párt szerint az országban történt példátlan dráma nyomán Európa-szerte növekedni fog a klasszikus parlamenti demokráciába vetett hit, az igazi szélsőségesek gyengülni fognak. A világsajtóban leginkább jobboldali populistának tartott alakulat egyik alelnöke a hvg-nek azt mondta: “Breivik egy őrült gonosztevő”, nézeteihez nekik sosem volt semmi közük, és nem is lesz soha. Himanshu Gulati azt mondta: ugyanígy semmi közük az olyan radikális európai jobboldali pártokhoz, mint amilyen a magyar Jobbik.

Norvégia gyászol

A főváros kormányzati negyedében elkövetett robbantás és az Utoya-szigeti lövöldözés egyhetes „évfordulóján” félárbocon vannak a lobogók Norvégiában, gyászmiséket tartanak, és ma temetik el az első holttestet a hetvenhat áldozat közül. A 18 éves lány – akit Napsugárnak becéztek barátai – bevándorlók gyermekeként született Norvégiában. Közben folytatódik az élőlánc szolidaritási akció is: tegnap esti adatok szerint csaknem a lakosság egyharmada, egymillió háromszázezer ember fogta meg eddig két társa kezét, hogy ezzel is kifejezze szolidaritását az áldozatok és az ország egysége mellett.

Ma nyilvánosságra hoztak egy felmérést is, mely meglepő eredménnyel zárult: a megkérdezettek kevesebb mint húsz százaléka gondolja azt, hogy a múlt pénteki merénylet következtében Norvégia kevéssé lett biztonságos, mint korábban, és magas azok aránya, akik úgy vélik, az ország még biztonságosabb lett azóta.

A multikulturális együttélés nem működik?

Az MTV reggeli műsorában Rozsnyai Margit pszichológus azt mondta: Breivik magánháborút vív a társadalom felelősei ellen, a magánháború pedig a terrorizmus. Az agressziót valószínűleg beszívta magával – tette hozzá. Problémás gyermekkor, feltételezhetően sértettség és viták között nőtt fel, bizalmatlanság a felnőttekkel és a vezetőkkel szemben – sorolta a problémákat a pszichológus. Rozsnyai Margit hozzátette: Breivik felhasználta a liberális közeget a liberalizmus ellen.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, egész Európa azt mondja ma, hogy a multikulturális együttélés nem működik. Az elmúlt fél évben ezt kimondta Európa három vezető politikusa Sarkozy, Merkel és Cameron. Viszont a norvég kormány egyértelművé tette, hogy a norvég bevándorlási politika nem fog változni. A Wikileaks közzétette, hogy a norvég rendőrség és a titkosszolgálat rendkívül gyenge és az elmúlt években hibák tömegét követte el – mondta. Ez egy békés társadalom, de pont ezért nagyon sebezhető – tette hozzá. Azért a fiatalok voltak a célpontban, hogy a liberális politika utánpótlása megszűnjön – vélte a biztonságpolitikai szakértő.

Más merényleteket is tervezett Breivik

További tervei is voltak a múlt pénteki norvégiai kettős merénylettel gyanúsított, azokat beismerő Anders Behring Breiviknek – mondta ügyvédje az Aftenposten című újságnak. Geir Lippestad szerint Breiviknek két további épület “bombázására” volt konkrét terve. “Azon a napon olyan dolgok történtek, amelyekre most nem térhetek ki, s azok következtében minden kicsit másképp alakult, mint ő elképzelte” – tette hozzá az ügyvéd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik