Nagyvilág

Előrehozott választás lesz Spanyolországban

Jövő tavasz helyett már novemberben megtartják a parlamenti választásokat a komoly gazdasági gondokkal küzdő Spanyolországban.

A tervezettnél négy hónappal korábban, november 20-án tartják a parlamenti választásokat Spanyolországban. Ezt José Luis Zapatero miniszterelnök jelentette be, az augusztusi szünet előtti utolsó kormányülés után. Mint mondta, azt szeretné, hogy januárban már új kormány folytassa a válságkezelést.

Spanyolországot különösen érzékenyen érintette a világgazdasági válság. Csaknem 5 millió embernek nincs állása, az első negyedévében 213 ezerrel nőtt a munkanélküliek tábora. Az Európai Unió tagországai közül Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség, 21 százalékos. A Moody’s hitelminősítő a leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette az ország adósi besorolását. Ez tovább növelte az euróövezet adósságválságával kapcsolatos aggodalmakat.
José Luis Zapatero megerősítette, hogy nem indul ismét a miniszterelnöki posztért. A szocialista párt jelöltje Alfredo Pérez Rubalcaba, a mostani belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes lesz. Felmérések szerint igen alacsony a hét éve kormányon lévő szocialisták támogatottsága, ezért a spanyol választás nagy esélyese a Néppárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik