Nagyvilág

Nietzschével gyógyul Chávez

A venezuelai elnök diagnózisát szigorú titok övezi, ám ennek ellenére kiszivárgott az orvosainak az esélylatolgatása, amely nem sok jóval kecsegtet: csupán 50 százalék az esély arra, hogy másfél év múlva még mindig életben lesz. Az 57. születésnapját csütörtökön ünneplő Hugo Chávez azonban eltökélte, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson, hogy beteljesítse álmát: a 30 évnyi kormányzást.

A kubai kemoterápiás kezeléséről szombaton este tért vissza hazájába a venezuelai elnök. Hugo Chávez egy hetet töltött Havannában, hazaérkezése után pedig a caracasi repülőtéren már azt hangoztatta: sokkal jobb egészségi állapotban van, mint amikor elutazott. Egy nappal korábban, Havannában még úgy nyilatkozott, hogy ez csak a kemoterápiás kezelés első fázisa volt, amelyet újabbak követnek majd. „Az életért folyó harc folytatódik. A bátorságom felülmúlhatatlan” – jegyezte meg.

Az „aranykorra” gyúr

A dél-amerikai ország államfője júniusban két műtéten is átesett Havannában, elmondása szerint mindkettő nagyon komplikált volt. Az első sebészi beavatkozás során egy tályogot távolítottak el a medencetájékáról, a második műtét során pedig egy baseball-labda nagyságú rákos daganatot operáltak ki a testéből, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik szervéből. „Szervről szervre átvizsgáltak, teszteket végeztek el rajtam, hogy kiderüljön, vannak-e rákos sejtek áttételére utaló nyomok, de nem találtak semmit, a tumort pedig eltávolították” – nyilatkozta Chávez a Correo del Orinoco című újságnak, amely „Chávez indul az elnökségért” szalagcímmel jelent meg aznap. A venezuelai elnök ugyanis a lapnak adott telefonos interjúban leszögezte, hogy jövőre újrajelölteti magát az elnökségért.

Maradona és Castro is meglátogatta a havannai kórházban - Fotó: MTI / EPA

Maradona és Castro is meglátogatta a havannai kórházban – Fotó: MTI / EPA

Az 1999. óta hatalmon lévő Chávez nagy terveket szövöget: 3 évtizedig (pontosan 2031-ig) szeretné irányítani az országot, és prognózisai szerint a 2021-ben kezdődő elnökségével /2021-2030. között/ jön el az „arany évtized” Venezuela számára. Venezuela jelenlegi alkotmánya értelmében Cháveznek a jövő évin kívül még 2 további választást (2018-ban, illetve 2024-ben) is meg kellene nyernie, hogy 20 évre bebiztosíthassa a hatalmát. Az interjúban hangsúlyozta, visszalépne, ha lenne erre bármilyen, akár fizikai, akár mentális oka, ám – elmondása szerint – a legjobb úton halad a teljes gyógyulás felé.

Zarathustra a betegágyon

A havannai kemoterápiás kezelés alatt Chávez ismét felfedezte a XIX. századi filozófust, Friedrich Nietzschét: újraolvasta az Imígyen szóla Zarathustra című könyvét. A venezuelai elnök odavan a filozófus értekezéséért, a televíziós beszédeiben és a Twitter-üzeneteiben is gyakran idéz belőle. „Havannában ismét mélyen megérintett Zarathustra” – nyilatkozta Chávez, akinek a kezelés során jutott eszébe a könyv, és kérte, hogy hozzanak be neki a kórházba egy példányt.

Prosztatarákja lehet

„Egészségi, tudományos, emberi, szerelmi és politikai okok egyaránt arra ösztönöztek, hogy a kormány élén maradjak, és hogy az eddigiekhez képest még több erőt fektessek a jelöltségembe” – mutatott rá a Correo del Orinoco újságnak adott interjúban. „Egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy vissza kéne vonulnom” – hangsúlyozta. Mindenesetre a közvélemény-kutatások jelenlegi állása kedvező számára: a felmérések szerint a betegsége nem rendítette meg a támogatottságát, amely továbbra is 50 százalékon áll.
Chávez már tornázgat - Fotó: MTI / EPA

Chávez már tornázgat – Fotó: MTI / EPA

A júniusban műtéten átesett Chávez egészségügyi állapotáról vajmi keveset hoztak nyilvánosságra, nem hivatalos forrásokból azonban kiszivárogtak információk. Roger Noriega, az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekkel foglalkozó egykori államtitkár-helyettese a napokban elárulta, hogy a Chávezt kezelő orvosok közölték az elnökkel: mindössze 50 százalék az esély arra, hogy 18 hónap múlva még mindig életben lesz. Noriega nem fedte fel a forrásait, csupán annyit mondott, hogy mindezt az elnök orvoscsapatához közelálló forrásból tudja – írta a hondurasi El Heraldo című újság. Noriega szerint Chávez belső köre most azon „mesterkedik”, hogy az elnök bátyjával, Adánnal biztosítsák be az elnöki pozíció utódlását – értesült a lap.

A brazil Folha de Sao Paulo című újság rovatvezetője, Monica Bergamo az elmúlt napokban arról számolt be cikkében, hogy brazil orvosoktól úgy értesült, az elnöknek prosztatarákja van. Chávez azt tervezi, hogy felkeres egy brazil urológust, hogy konzultáljon vele a diagnózisáról – állítja az újságírónő.

Egyes hírek szerint a venezuelai elnök legközelebb a brazíliai Sao Paulóba utazik további kezelésre, ugyanabba a kórházba, ahol a brazil elnök asszony, Dilma Rousseff és a paraguayi elnök, Fernando Lugo is kemoterápiás kezelést kapott.

Viccelődött a tévében

Daganatos betegsége ellenére nem veszített humorérzékéből a venezuelai elnök: Hugo Chávez tévébeszédében azzal viccelődött, hogy a kemoterápiás kezelés következtében hamarosan kihullik a haja, és úgy fog kinézni, mint Yul Brynner Oscar-díjas amerikai színész, aki gyakran leborotválta fejét, s aki a magyar közönség számára leginkább talán A hét mesterlövész című westernfilmből ismert.

A venezuelai elnök ezután mellkasát és hasát ütögette (a videóban 0.52-0.57, ill. 1.08-1.12 között látható), bizonyítandó, hogy nem esett át vastagbélműtéten, de ezúttal sem árulta el azonban, hogy pontosan milyenfajta daganatos betegségben szenved.

Chávez azt tervezi, hogy tovább dolgozik, miközben további kezeléseknek veti alá magát. A tv által szintén közvetített szerdai kabinetülésen azonban azt is elmondta, hogy a kemoterápia miatt csökkent mind a fehér- mind a vörösvértestszintje, és a normálisnál gyengébb immunvédelme miatt különösen vigyáznia kell, hogy ne kapjon el semmilyen betegséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik