Nagyvilág

Összeomlás szélén az al-Kaida

A legfelsőbb amerikai tisztviselők is az al-Kaida terrorszervezet alkonyáról beszélnek. A szélsőséges iszlamistáktól azonban hamarosan a szélsőjobboldali terroristák vehetik át a stafétát. A legnagyobb fenyegetést mindig az egyedül cselekvő támadók jelentik, ahogyan az oslói eset is mutatja.

Az összeomlás szélén áll az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet amerikai tisztviselők szerint. Jelentős fordulatot hozhat a terrorellenes küzdelemben a globális dzsihád fejének levágása, különösen az oslói vérfürdő utáni Európában. A bűnüldöző hatóságok figyelme a jövőben a szélsőjobboldali fenyegetésre koncentrálódhat, ám így viszont éppen a szélsőséges muzulmán terrorsejtek csúszhatnak ki a kezeik közül.

Az USA szerint közel a győzelem

Már Oszama bin Laden likvidálása után magabiztos nyilatkozatokat adott ki az Obama-adminisztráció az al-Kaida végnapjairól, sőt még májusban több sikeres drone-támadást (speciális, pilóta nélküli robotrepülőkről indított rakétatámadás) végrehajtottak ezzel jelentősen megritkítva a terrorszervezet felsővezetését. Éppen az évek óta hatékonyan működő drone-offenzívák és az al-Kaida emblematikus vezetőjének Oszama bin Ladennek a kiiktatására hivatkozva az amerikai védelmi miniszter Leon E. Panetta a napokban úgy fogalmazott, „Karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy stratégiai vereséget mérjünk az al-Kaidára”. Az elmúlt héten egy afganisztáni látogatás során elhangzott kijelentést többen túlzónak és a kelleténél optimistábbnak tartották, de abban a Washington Post-nak névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők is egyetértettek a korábban a CIA első embereként funkcionáló miniszterrel, hogy a terrorszervezet magját alkotó közösség tagjai vagy meghaltak, vagy nincs már különösebb befolyásuk annak működésére.

Drone-támadás Afganisztánban

Azt azonban a tisztviselők is gyorsan hozzátetszik, hogy a jemeni székhelyű al-Kaida az Arab-félszigeten nevű szervezet a közelében sincs az összeomlásnak, sőt a legnagyobb veszélyt hordozó terrorszervezetté nőtte ki magát az elmúlt időszakban. Vezetője, Anwar al-Aulaki ellen alig két héttel bin Laden megölése után indítottak összehangolt támadást pilótanélküli és pilóta vezérelte repülőgépekkel. A heves zárótűz ellenére azonban a terrorvezérnek sikerült gépkocsit váltania és elmenekülnie Jemen tökéletes búvóhelyeket rejtő hegyes területén. Al-Aulaki egyébként az egyetlen amerikai állampolgár (amerikai és jemeni kettősállampolgár, Új-Mexikóban született), aki a CIA „célpont listáján” szerepel.

Bár 2002 óta ez volt az első ilyen típusú amerikai támadás, vélhetőleg nem az utolsó. A CIA ugyanis egy jemeni leszállóhely építésére készül, melynek segítségével jóval gyorsabb és hatékonyabb felderítő és likvidáló akciók kivitelezésére lenne lehetőség. Pakisztán után azért lett Jemen – jócskán lejáratott szóösszetétellel élve – a terror elleni harc új frontja, mert többek között az itteni kiképzőtáborokból került ki a „karácsonyi merénylő” és az amerikai Fort Hood katonai kiképzőtáborban ámokfutó lövöldözésbe kezdő Nidal Malik Hasszán is.

Tulajdonosváltás és erős fluktuáció

Ajman al-Zawahiri, Oszama bin Laden utódja köztudottan megosztó figura, akit az al-Kaida céljaival és módszereivel egyetértő hívek is nehezen fogadnak el az elemzők szerint. Zawahiri lobbanékony, arrogáns természetén kívül a karizmatikus vezető tulajdonságainak hiánya is azt sugallja, hogy képtelen lesz elődjének a nyomába érni.

A veterán tagnak, de újdonsült vezetőnek valószínűleg az egyetlen esélye, hogy az al-Kaidát pályán tartsa, az, ha a közeljövőben sikerül egy nagyobb lélegzetvételű, a Nyugathoz tartozó felségterületen, szimbolikus helyszínen akciót végrehajtani, lehetőleg minél nagyobb számú áldozattal.

A szélsőjobb veheti át a stafétát

A terrorpiacon azonban egy új konkurens tűnt fel múlt pénteken. A bíróságra szállításakor készült kép alapján leginkább egy jóllakott óvodásra emlékeztető Andreas Breivik pénteki vérengzése több tekintetben is elérte a célt, amit kitervelője szánt neki. Reklámot csinált egyrészt annak a számtalan forrásból, kiragadott részekből összerakott, de koherens világnézetet deklaráló 1500 oldalas könyvnek, amelyet Breivik a multikulturalizmus és marxista kultúra elleni harc alapdokumentumának szánt. Másfelől pedig valóban egy erős jelzést küldött arról, hogy az Európában elkövetett igazán jelentős terrorcselekmények között immár megszűnt az szélsőséges iszlám fundamentalisták monopol helyzete. Azt persze nem árt hozzátenni, hogy nem a fenyegetettség csökkent, csupán annak egy újabb forrása is megjelent. Ez tehát önmagában nem irányoz elő csökkenő tendenciát a szélsőséges iszlám szervezetek aktivitásában.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

“fejnélküli” forradalom

A „fejnélküli” forradalom a 70-es évek amerikai szélsőjobboldali mozgalmaiban terjedt el először. „Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, a fehér faj védelmezőinek „magányos farkasként” kell viselkednünk” – mondta Joseph Tomassi, az amerikai illetőségű Nemzetiszocialista Felszabadító Front alapítója.

Az Europol tavalyi jelentése alapján a régiót fenyegető legnagyobb terrorveszély forrása a radikális iszlám. Az ügynökség azonban megjegyzi, hogy az utóbbi években megszaporodott a szélsőjobboldali karakterű támadások száma és agresszivitásuk foka is emelkedett. Kiemelt helyen említi a Magyarországon szélsőségesek által elkövetett támadásokat és a romagyilkosságokat, de beszámol szélsőjobboldali sejtek tagjainak letartóztatásáról Nagy-Britanniában, Franciaországban, Csehországban és Németországban is. A jelentés megemlíti a fenyegetések között, hogy a brit rendőrség adatai szerint nőtt a veszélye a radikális jobboldali eszméket követő magányos elkövetők támadásának.

A jelentés szerint ezek a magányos farkasok egyre könnyebben hozzájuthatnak egyre profibb terrorista kézikönyvekhez, a szélsőséges ideológiát szolgáltató oldalakról nem is beszélve, amelyekből motivációt és technikai tudást szerezve önállóan támadhatnak, ezzel minden csoportos támadásnál nagyobb fenyegetést jelentve – áll a több mint egy évvel az oslói támadás előtt készült jelentésben…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik