Nagyvilág

Feszültség és gyújtogatás a koszovói-szerb határon

Feldühödött szerbek felgyújtották a jarinjei átkelőt, amely a zömmel albánok lakta Koszovó északi részén fekszik.

Mintegy kétszáz fiatal férfi este hét óra körül támadta meg a határállomást. Égő benzines palackokat hajigáltak az épületre, amely lángba borult. Később lövések voltak hallhatóak a térségből – közölték szemtanúk.

Állítólag a felfegyverzett szerb civilek és a NATO koszovói békefenntartói erejének (KFOR) helyszínen tartózkodó egysége között tört ki tűzpárbaj, de ezt az információt előre nem tudta ellenőrizni az AP amerikai hírügynökség. Halottakról vagy sebesültekről nem érkezett jelentés.

Ugyanakkor a Leposavic településről Jarinjére vezető úton pár perccel este nyolc óra előtt támadás érte a Tanjug szerbiai hírügynökség munkatársait. Az operatőrt fejbe vágták egy kamerával, a vágót megverték, egyedül a riporter úszta meg sebesülések nélkül a támadást. Az operatőr csonttörést és zúzódásokat szenvedett, sérüléseit Lesak településen látták el.

Boris Tadic szerb államfő az erőszak azonnali leállítására szólított fel, és nyugalomra intette a koszovói szerbeket. Az elnöki hivatal sajtószolgálata által kiadott közleményben Tadic leszögezte, hogy “az erőszakos cselekményeket végrehajtó huligánok nem Szerbia népét védelmezik”.

A jarinjei gyújtogatás néhány órával az után történt, hogy visszavonták két vitatott határátkelőről, a jarinjeiről és a brnjakiról a koszovói különleges rendőri egységeket. Helyüket vegyes összetételű, szerb és albán nemzetiségű rendőrök, illetve vámosok vették át.

Hashim Thaci koszovói kormányfő utasítására kedd hajnalban indult el a koszovói rendőrség különleges egységének akciója a két határátkelő elfoglalására. Ezt azzal indokolta, hogy kormánya érvényt akar szerezni annak a múlt heti intézkedésnek, amellyel megtiltotta a szerb áruk importját Koszovóba. Márpedig Jarinjén és Brnjakon át továbbra is bejuthattak szerb áruk Koszovóba.

Ez volt a koszovói kormány első próbálkozása, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére – írta a Koha ditore, a legnagyobb példányszámú pristinai lap. A pristinai kormány fennhatósága még most sem terjed ki Koszovó északi csücskére, ahol három járásban nagyjából 60 ezer szerb él egy tömbben. Ezen a területen továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben, cirill betűsek a feliratok, az emberek dinárral fizetnek és autóikon szerbiai a rendszámtábla.

Az Európai Unió elítélte a koszovói albánok rendőri akcióját, a NATO pedig kéksisakosokat vezényelt a térségbe, hogy enyhítse a feszültséget. Erhard Bühler, a KFOR parancsnoka szerdán megbeszélést tartott Borislav Stefanoviccsal és Goran Bogdanoviccsal, a szerb kormány koszovói ügyekkel foglalkozó két tisztségviselőjével, hogy keressék a megoldást a helyzetre, de egyelőre nincs jele áttörésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik