Nagyvilág

Elárasztják a brazil diákok a világot

A dél-amerikai állam kormánya százezer egyetemi hallgató számára biztosít ösztöndíjat külföldi tanulmányokhoz.

A gyorsan fejlődő nemzet ezáltal próbál még versenyképesebbé válni és betölteni a mérnökképzésben és más kulcsszakmákban végzők növekvő hiányát – közölték kedden brazil illetékesek.

Az ösztöndíjak a Tudomány határok nélkül elnevezésű állami program részét képezik, amely a hallgatók tudományos, egészségügyi, matematikai, fizikai, mérnöki és technológiai tanulmányaira összpontosít – mondta el Aloizio Mercadente, tudomány- és technológiaügyi miniszter.

Az ösztöndíjak közül a kormány hetvenötezret finanszíroz, a magánszektor a másik huszonötezerhez nyújt támogatást. Mercadente rámutatott arra, hogy miközben a bölcsészettudományi diplomával rendelkezők száma 66 százalékkal nőtt 2001 és 2009 között, a mérnökök száma mindössze egy százalékkal növekedett ugyanebben az időszakban.

A brazil mérnökök, építészek és mezőgazdászok szövetségi tanácsa által az év elején közzétett tanulmány megállapította, hogy az államnak legkevesebb húszezerrel több jól képzett mérnökre lenne már most szüksége és még többre, amikor felgyorsulnak a 2014. évi futball-világbajnokság és a 2016-os olimpiai játékokkal kapcsolatos építési munkálatok, és megvalósul a tengeri olajtartalékok hosszú távú fejlesztése.

A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy Brazília a világ tíz legnagyobb gazdaságának egyike, az innováció tekintetében azonban az ország a 47. helyen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik