Nagyvilág

Brüsszelbe menetelnek az elégedetlenek

Gyalog indultak Madridból az Európai Unió központjába az Elégedetlenek néven ismert spanyol aktivisták, hogy tiltakozzanak a munkanélküliség és a gazdasági válság rossz kezelése ellen.

„Fel Brüsszelbe!” – adták ki az új jelszót Madridban az Elégedetlenek. A spanyolul Los Indignados-ként emlegetett fiatalok ezúttal tiltakozó menettel akarják felhívni a figyelmet kilátástalan helyzetükre. Közülük sokan már hetek óta útra keltek, hogy eljussanak a spanyol fővárosba – jelentette a BBC helyszíni tudósítója. Azt tervezik, hogy több mint 1500 kilométeres útjuk közben gyűléseket tartanak, hogy meghallgassák az emberek panaszait, és javaslatokat gyűjtsenek. A tiltakozók próbálják az akciót nemzetközivé tenni, mivel azt mondják, elegük van abból, hogy az európai kormányok meghajolnak a pénzpiacok akarata előtt, nem veszik figyelembe saját népük igényeit az évek óta tartó gazdasági válság kezelésében. Szerintük a kiadáscsökkentések és elbocsátások miatt a válság felelősei helyett csak a dolgozók viselik a terheket.

Spanyolországban csaknem 5 millió embernek nincs állása. 2011 első negyedévében 213 ezerrel nőtt a munkanélküliek tábora. Az Európai Unió tagországai közül Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség, 21,3 százalékos (az uniós átlag 9,4 százalék). A huszonöt évnél fiatalabbaknál még rosszabb a helyzet, 44 százalékuk munkanélküli.

Május 15-én több ezren tüntettek Madrid középpontjában, a Puerta del Solon, hogy tiltakozzanak a munkanélküliség és kilátástalanság miatt. Az Azonnali Valódi Demokráciát néven az internetes közösségi oldalakon szerveződött csoport azóta Május 15. Mozgalomként (M-15) vált ismertté. Rendszeresek az utcai megmozdulásaik, Spanyolország nagyobb városaiban, így Barcelonában, Valenciában, Alicantében, Bilbaoban és Sevillában is tartottak demonstrációkat. Ezek többnyire békésen zajlottak, de május végén Barcelonában összecsapások is voltak a rendőrökkel.

Miközben Görögországban is rendszeresek voltak a tüntetések a megszorítások ellen, június közepén a spanyol parlamentnél is több tízezres, mindenféle korú és világnézetű résztvevőkből kialakult tömeg tartott demonstrációt. “A munkanélküliség ellen! Szervezd meg magadat és harcolj! Vonuljunk együtt a munkanélküliség és a tőke ellen!” – ez állt az egyik transzparensükön. Alapvetően a gazdasági helyzet miatti elkeseredettség vitte őket az utcára, de a mozgalom sok témában hallatja hangját. Követeléseik a kormány szerintük antiszociális reformjainak leállításától a választási reformon és a korrupt politikusok eltávolításán keresztül az atomerőművek bezárásáig terjednek.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

Az M-15 Mozgalmat a bizonytalan jövőkép mellett a pénzügyi világ iránti ellenszenv és a politikai pártokkal szembeni bizalmatlanság is összetartja. Tagjai a legkülönbözőbb társadalmi csoportokból verbuválódnak, részt vesznek benne diákok, elégedetlen munkások és munkanélküliek is. A mozgalom felállított egy titkárságot, amely összesíti az információkat és lehetőséget ad a megismerésükre. A civilek demonstrációsorozata egyedülálló a spanyol demokrácia történetében. Politikai elemzők a 2008 őszi reykjavíki tüntetésekhez és a kairói Tahrir tér mozgalmához hasonlítják a megmozdulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik