Nagyvilág

Orbán “saját gyarmataként” kezeli Romániát

A román politikusok pártállásuktól függetlenül vitatják a magyar miniszterelnök jogát, hogy "beleszóljon" Románia régióátalakítási terveibe.

Traian Basescu államfő a közszolgálati televízióban hétfő késő este reagált Orbán Viktornak arra a Tusnádfürdőn elhangzott kijelentésére, miszerint a magyar kormány még nem érzi elérkezettnek a pillanatot, hogy véleményt nyilvánítson a romániai régiók kialakításáról, e téren szerinte az erdélyi magyar politikai alakulatoknak egységes álláspontot kell képviselniük Bukarestben.

A román elnök ezzel kapcsolatosan leszögezte: soha nem fog eljönni az az idő, amikor Magyarország beleszólhat Románia közigazgatási reformját érintő kérdésekbe. “Magyarországnak megvannak a maga bajai, méghozzá elég nagyok. Oldja meg azokat otthon. Minden ilyen jellegű nyilatkozat nemkívánatos” – mondta. Emlékeztetett: Románia 22 millió lakosú ország, az ottani magyar közösség mindössze másfél milliós. Nem lehet feláldozni a többség vagy akár a kisebbség érdekeit egyes politikusok érdekeiért – fogalmazott Basescu.

A keddi romániai sajtó idézi Teodor Baconschi külügyminisztert, aki egy gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában megállapította: Románia és Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, kapcsolatukat a stratégiai partnerség szelleme határozza meg. “Úgy gondolom azonban, ma már senki nem engedi meg magának, hogy felelőtlenül feszültséget keltsen az etnikumközi vagy a kétoldalú kapcsolatokban” – fogalmazott a román diplomácia vezetője.

Bogdan Diaconu, az ellenzéki liberálisokkal szövetségben álló Konzervatív Párt (PC) alelnöke szerint Orbán “saját gyarmataként” kezeli Romániát, amikor “irányelveket fogalmaz meg” az autonómia kivívása érdekében.

A román politikus szerint a magyar kormányfő kijelentései “tűrhetetlenek”, mivel sértik a román állam szuverenitását és területi egységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik