Nagyvilág

Visszatért a terror Európába

A szélsőjobboldali veszélyre hívják föl a figyelmet az európai napilapok a norvégiai merényletek kapcsán. Több újság szerint bebizonyosodott, hogy a szélsőségesek minden irányból veszélyt jelentenek a társadalomra, tehát nem csak a muzulmán radikálisokra kell figyelniük a hatóságoknak.

A Le Figaro arról ír, hogy néhány hónappal Oszama Bin Laden megölése után most a politikai spektrum másik végéről érkező merénylő akciója hívta föl a figyelmet a terrorizmus veszélyeire. A francia lap szerint Európának mindent meg kell tennie, hogy a norvég tömeggyilkosság ne ismétlődhessen meg.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szemleírója, Georg Paul Hefty szerint az ilyen jellegű terrorcselekmények a józan ész kategóriáival nem magyarázhatók. A tettes által elkövetett kettős merénylet sem politikai, sem társadalmi, sem vallási megközelítésből nem értelmezhető.

A Süddeutsche Zeitung viszont arra hívja föl a figyelmet, hogy nem elegendő a tettes elmeállapotáról spekulálni. Ebben az esetben ugyanis rendkívüli az a veszély, hogy a tényleges cselekedet okai egy zavarodott elme homályában teljes mértékben háttérbe szorulnak. A liberális újság emlékeztet arra, hogy a norvégiai kettős merénylet elkövetője az internetre feltöltött manifesztumában “a kultúrmarxizmus és az iszlamizálódás elleni háborúról” beszélt.

A Moszkovszkij Komszomolec azt írja: ha a norvégiai tragédia semmire nem tanítja meg az európai hatóságokat, akkor az ilyesmi hamarosan mindennapos lesz, mert az első lépés megtörtént. Az orosz lap szerint gyilkolni kész emberekből Európában nincs kevesebb, mint Afganisztánban. Akkor aztán a fehér bőrű, konzervatív veszélyhez képest „Oszama bin-Laden Télapónak tűnik majd”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik