Nagyvilág

Merénylet Norvégiában – Breivik tagadja bűnösségét

A norvég férfi elismerte, hogy ő követte el a pénteki robbantásokat és lövöldözést, de nem tartja bűnösnek magát.

 

A 32 éves Anders Behring Breivik hétfői bírósági meghallgatásán beismerte, hogy ő hajtotta végre a 93 halálos áldozatot követelő merényleteket, ám tagadta büntetőjogi értelemben vett bűnösségét. A kihallgatáson azt állította, hogy célja nem “a lehető legtöbb ember megölése” volt, hanem az, hogy “erős jelzést” adjon, és megvédje hazáját és Európát az iszlámtól és a marxizmustól.

A vizsgálóbíró úgy döntött, hogy Breivik nyolc hétig vizsgálati fogságban marad, ebből az első négy hetet magánzárkában kell letöltenie. Ezen időszak alatt nem fogadhat látogatókat és/vagy újságírókat, és levelet sem kaphat. Egyedül az ügyvédje keresheti föl cellájában.

A megszokottnál kétszer hosszabb vizsgálati fogságot a vizsgálóbíró azzal indokolta, hogy a nyomozati szerveknek hosszabb időre van szükségük a bűncselekmény körülményeinek tisztázásához. A négyheti magánzárkát pedig azzal támasztotta alá, hogy Breivik a kihallgatás során “szervezetünk két további sejtjét” emlegette.

Az elszigetelés révén megakadályozható, hogy a vádlott – aki ellen a terrorizmusellenes törvények alapján emeltek vádat – kapcsolatba léphessen esetleges bűntársaival, cinkosaival, illetve manipulálhasson tárgyi bizonyítékokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik