Nagyvilág

Kilenc évig készült tettére az oslói ámokfutó

Beismerte a norvégiai kettős merénylet rendőrkézen lévő gyanúsítottja, hogy ő lövöldözött az Oslótól körülbelül 40 kilométerre lévő kis szigeten, Utoyán.

Egy 1500 oldalas, nagyon részletes dokumentumot tett közzé az interneten Andrew Berwick álnéven a norvég ámokfutó, Anders Behring Breivik, röviddel a bombamerénylet, illetve azelőtt, hogy Utøya szigetén lövöldözésbe kezdett volna.

A dokumentumból kiderül, hogy Breivik 9 éve készült az akcióra, és annyi embert akart megölni, amennyi csak lehetséges. Önmagát a “körülmények áldozataként” jellemzi, a szöveg pedig főként arról szól, hogyan kéne Európának megszabadulnia a bevándorlóktól. Breivik pénteken egy 12 perces videót is feltöltött a You Tube videómegosztóra (ezt azóta törölték), melyben felszólít az iszlám, a multikulturalizmus és a marxizmus ellen, és három fotót is beletett magáról a videóba. Az egyiken fegyverrel pózol.

A gyanúsított állítólag hat tonna műtrágyát vásárolt május elején egy mezőgazdasági nagykereskedésben, ez a minisztériumoknál robbant bombához kellett, mely a rendőrség szerint gázolaj és műtrágya keverékéből állt.
Geir Lippestad, a gyanúsított ügyvédje közölte, hogy védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változtatásokra van szükség. “A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni. Véleménye szerint ez csak forradalom segítségével lehetséges” – mondta az ügyvéd az NRK közszolgálati televíziónak. A merényletekben a legfrissebb, nem végleges adat szerint 92 ember vesztette életét.

nincs életfogytiglan

Norvégiában egyébként nincs életfogytiglani büntetés. 21 év a maximum, ezt akkor tudják meghosszabbítani a lejártakor, ha kiderül, hogy őrült az elítélt.

Egyelőre semi nem utal arra, hogy a 32 éves, “tősgyökeres” norvég Breiviknek társai lettek volna, de a rendőrség még vizsgálja, hogy a gyanúsított egyedül vagy társakkal követte-e el az oslói kormánynegyedben a robbantást és a szigeti mészárlást. A merényletekben a legfrissebb, nem végleges adat szerint 92 ember vesztette életét.

“A gyanúsított a rendőrök megérkezésekor ellenállás nélkül megadta magát, fegyverhasználatra nem volt szükség” – közölte Sveinung Sponheim sajtótájékoztatóján. Továbbra sem ismert, hogy mik voltak a férfi indítékai – tette hozzá. A férfinek két fegyvere volt, ebből az egyik marokfegyver. A rendőröknek közlekedési nehézségek miatt 50 percig tartott, amíg eljutottak a szigetre. Autóval mentek, mert a helikopter nem volt készenlétben, így húsz percbe telt, mire odaértek a tópartra, és további 20 percbe került, mire találtak csónakot, hogy elérjék a parttól néhány száz méterre lévő szigetet.

A 32 éves norvég Anders Behring Breivik kereskedelmi szakközépiskolát végzett – korábban nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének nevezte magát az interneten, a www.document.no című oldalon. A merénylő egyik fiatalkori barátja elmondta, hogy a férfi régóta sokakat felháborító hozzászólásokat írt az interneten, és emiatt törölték is a profilját a Facebook közösségi oldalról. Ezért új profilt készített magának, és ezután nyilvánosan már nem hangoztatta addigi, másokat megbotránkoztató véleményét.

Anders Behring Breivik (forrás: vg.no)

Anders Behring Breivik (forrás: vg.no)

Anders Behring Breivik a Facebookon jelenleg fellelhető profilján azt írta magáról, hogy “konzervatív”, “keresztény” és “nőtlen”, érdeklődik a vadászat, a testépítés, a szabadkőművesség és olyan számítógépes játékok iránt, mint a World of Warcraft és a Modern Warfare 2. Állítása szerint a Breivik Geofarm nevű biogazdaság igazgatója. A Norvégiában nyilvános adóbevallások szerint 2009-ben nem volt jövedelme, az azt megelőző években is rendkívül szerény összegekről számolt be.

A Twitterről mindössze egy üzenetet küldött, még július 17-én. Ebben John Stuart Mill angol filozófus egyik gondolatát idézte, miszerint “egy hittel rendelkező személynek akkora ereje van, mint százezer másiknak, akiknek csak érdekeik vannak”.

Az oslói katedrálisban vasárnap tartott szertartáson a gyászoló hozzátartozók mellett részt vett V. Harald király és felesége, Szonja királyné, valamint Jens Stoltenberg miniszterelnök is. A zsúfolásig megtelt székesegyháznál gyertyák és virágok borították el a teret, s aki nem jutott be a misére, az eső dacára kint várakozott.

Utoya szigetén egy baloldali ifjúsági szervezet táborában követték el a mészárlást, itt a halottak száma eddig 85, négy-öt embert még keresnek. A kormánynegyedben heten vesztették életüket. A sérültek száma összesen 97.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik