Nagyvilág

A lövöldözést beismerte a terrorcselekménnyel vádolt Norvég férfi

Beismerte a norvégiai kettős merénylet rendőrkézen lévő gyanúsítottja, hogy ő lövöldözött a Oslótól körülbelül 40 kilométerre lévő kis szigeten, Utoyán - közölte szombaton Sveinung Sponheim norvég országos rendőrfőnök.

A rendőrség vizsgálja, hogy a gyanúsított egyedül vagy társakkal követte-e el az oslói kormánynegyedben a robbantást és a szigeti mészárlást. A merényletekben a legfrissebb, nem végleges adat szerint 92 ember vesztette életét.

Utoya szigetén egy baloldali ifjúsági szervezet táborában követték el a mészárlást, itt a halottak száma eddig 85, négy-öt embert még keresnek. Szemtanúk szerint több fiatal a vízbe vetette magát és úszva próbált meg elmenekülni.

“A gyanúsított a rendőrök megérkezésekor ellenállás nélkül megadta magát, fegyverhasználatra nem volt szükség” – közölte Sveinung Sponheim sajtótájékoztatóján. Továbbra sem ismert, hogy mik voltak a férfi indítékai – tette hozzá.

A lövöldözés körülbelül másfél órán át tartott – mondta a rendőrfőnök, hozzátéve, hogy a férfinek két fegyvere volt, ebből az egyik marokfegyver. A rendőröknek közlekedési nehézségek miatt 45 percig tartott, amíg eljutottak a szigetre.

A rendőrség továbbra sem tette közzé a gyanúsított nevét, akit a norvég média a szélsőjobb körökhöz közel álló Anders Behring Breivikkel azonosított.

A stockholmi székhelyű, szélsőjobb csoportokat megfigyelő Expo alapítvány szerint a férfi az email címére utaló álnéven regisztrálva volt egy svéd neonáci fórumon.

A mészárlás péntek délután kezdődött Oslo központjában, ahol egy pokolgép hét embert megölt és kilencet súlyosan megsebesített a kormányzati negyedben. A rendőrség szerint a pokolgépet egy gépkocsiban helyezték el.

Az Europol válságsejtet hozott létre a norvég, illetve a szomszédos országok hatóságainak tájékoztatására – jelentette be Rob Wainwright, a szervezet igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik