Nagyvilág

Áramszünet miatt áll a hűtés a sérült japán erőműben

A Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű 3-as és 4-es számú reaktorházában műszaki okok miatt nincsen áram.

Az áramszolgáltatás hiánya miatt leállt a hűtés a 3-as reaktor használt fűtőelemeit tároló medencében – közölte a létesítmény üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (TEPCO). Nem működött a hűtőrendszer az erőmű közös, ugyancsak a használt fűtőelemek tárolására használt medencéjében.

Az áramhiány miatt nem működtek egyes mérőberendezések sem a 3-as reaktorházban. Leállt a sugárszennyezett vizet tisztító új berendezés is, amellyel az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt vízből a céziumizotópokat távolítják el.

Az erőmű reaktor- és turbinaházainak alagsorában a március 11-i katasztrófa óta mostanra 110 ezer tonnányi, erősen sugárzó víz gyülemlett fel. A víztisztító berendezés óránként 50, naponta 1200 tonna vizet képes megtisztítani.

A TEPCO igyekszik kideríteni az áramkimaradás okait, és azt ígéri, hogy még pénteken megszünteti a hibát. Az elektromos művek szerint az áramellátás akkor szűnt meg, amikor embereik az egyik távvezetéken dolgoztak.

Az üzemeltető fontosnak tartotta közölni, hogy szakembereik tartalékszivattyúkkal folytatják a víz pótlását az 1-es, a 2-es és a 3-as reaktor hűtőrendszerébe. Folytatódik a nitrogén befecskendezése is a reaktorházba, hogy megakadályozzanak egy hidrogénrobbanást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik