Nagyvilág

Ítéletidő tombolt Lengyelországban

Több helyen is közlekedési káoszt, áramkimaradásokat és jelentős anyagi kár okozott a lezúduló eső Lengyelországban.

Az ország középső és déli részein szerda délután átvonult vihar hatalmas pusztítást hagyott maga után. Az erős szél háztetőket sodort magával, villanyvezetékeket szaggatott le, fákat csavart ki tövestül, a víz pincéket öntött el. A legsúlyosabb helyzet a közép-lengyelországi lódzi vajdaságban alakult ki, ahol a tűzoltóknak 350-szer kellett közbelépniük, magában Lódzban 120-szor – közölte Pawel Fratczak, az országos tűzoltó-parancsnokság szóvivője.

Varsóban víz öntötte el több metróállomás bejáratát. Nem közlekedtek a villamosok az egyik kerületben a sínekre zuhant fák miatt. A csatornarendszer nem képes megbirkózni a rengeteg csapadékkal, több helyen víz borítja az utcákat. Negyvenöt percen át nem fogadott és nem indított repülőgépeket a varsói repülőtér, mert a kifutópályákon túl sok víz gyűlt fel.

Súlyos következményekkel járt a vihar Dél-Lengyelországban is, ahol több ezren maradtak áram nélkül, 60 épületet elárasztott a víz, és 12 épület megrongálódott a viharban. A vihar és az özönvízszerű eső károkat okozott Krakkó energia- és közlekedési infrastruktúrájában. Ítéletidő pusztított a Szentkereszt (Swietokrzyskie), a kárpátaljai (Podkarpackie) és a sziléziai vajdaságban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik