Nagyvilág

Magyar kalózok a Pó folyón?

Teljes oldalt szentelt a Pó folyón “illegális harcsavadászatot folytató magyar orvhalászoknak” a La Repubblica olasz napilap online kiadása., a kérdésben interpelláció is elhangzott a római parlamentben.

Ha nyár és horgászidény, akkor visszatérő témaként jelentkezik az olasz médiában “a Pó folyóhoz Kelet-Európából érkező kalózok” elleni hadjárat – ahogyan a La Repubblica.it fogalmazott.

A napilap szerdai online kiadása videóinterjúkkal kiegészített riportot közölt “Magyar harcsa-orvhalászok. Rablás, félelem és fenyegetés a nagy folyón” címmel.

A közel tíz perc hosszú riportfilm kalózoknak nevezi a “kelet-európai (többnyire magyar)” horgászokat, akik a La Repubblica újságírója szerint az éjszaka leple alatt kilószámra fogják a harcsát, és a halakat elektromos árammal ölik meg. A horgászok a kifogott harcsát a parton kifilézik, majd teherautóval kelet-európai országokba szállítják, a tetemek maradványait a parton hagyják.

A La Repubblica.it által meginterjúvolt Vitaliano Daolio, a lombardiai Motta Baluffi horgászvezetője úgy nyilatkozott: “albánok és magyarok, akik hazájukban gyári munkásként rabszolgaként dolgozva alig keresnek havonta kétszáz eurót, itt egy éjszaka alatt megkeresik ugyanezt”. Daolio szerint hajnali négy órakor, egy Volkswagen típusú, fehér színű furgon szedi össze a Pó mentén a kifogott zsákmányt, és a már felszeletelt halakat hűtőládákban szállítja el. A La Repubblica – a rendszám feltüntetése nélkül- fényképeket is közölt a járműről.

A videó bizonyítékként az egyik Pó-parti hulladéktárolóból kivett magyar feliratú cigarettásdobozt mutatta fel, az ott horgászók nemzetiségének azonosítása céljából. A megszólaltatott olasz horgászok azt hangoztatják, hogy az orvhorgászok engedély nélkül horgásznak, illegális kereskedelmet űznek, különös kegyetlenséggel bánnak a halakkal, pusztítják a halállományt, ezen kívül ellopják az olasz kollégák hajóit; ha az olaszok tiltakoznak, megfenyegetik őket, megsértik az állat- és környezetvédelmi előírásokat.

A pármai rendőrség illetékesei elmondták, a hozzájuk érkezett feljelentéseket kivizsgálták, de nem találtak bizonyítékot. A La Repubblica utalt a Gruppo Siluro horgászcsoportra is, amely honlapján (grupposiluro.it) külön sajtószekciót szentel a magyar “kalózoknak“. A Pó folyón a “kelet-európai orvhalászok folytatta illegális harcsahorgászat” kapcsán az ellenzéki Demokrata Párt (PD) két képviselője, Albertina Soliani és Cinzia Fontana parlamenti interpellációt nyújtott be Roberto Maroni belügyminiszternek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik