Nagyvilág

Fitch: negatív figyelőlistára kerül az Egyesült Államok

Az európai hitelminősítő leronthatja Washington besorolását, ha a politikusok nem jutnak egyezségre az adósságlimit emeléséről.

Negatív besorolási megfigyelés alá veszi a Fitch Ratings az Egyesült Államok lehetséges legjobb, “AAA” államadós-osztályzatát, ha a Fehér Ház és a Kongresszus nem jut időben dűlőre az adósságlimit emeléséről.

A legnagyobb európai hitelminősítő a világ vezető szuverén adósainak kilátásairól összeállított, szerdán Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében leszögezi, hogy “távolinak” tartja az amerikai törlesztésképtelenné válás valószínűségét, jóllehet az Egyesült Államok szuverén adósságválságot kockáztat az adósságlimit emeléséről folyó “veszélyes alkudozással”.

A hitelminősítő közölte: ha az augusztus 2-ai határidőig nem jön létre egyezség az államadósság-plafon megemeléséről, akkor negatív – vagyis leminősítést valószínűsítő – figyelőlistára veszi az amerikai szuverén adósbesorolást.

A Fitch ezzel az állásfoglalással jóval türelmesebb a másik két nagy hitelminősítőnél: a Standard & Poor’s és Moody’s Investors Service már a múlt héten negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok adósosztályzatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik