Nagyvilág

Felháborodás egy orosz elítélt császári lakomája miatt

Ókori római témájú, császári születésnapi bulit tartott egy orosz börtönben ülő bandafőnök. Az ünnepségről fotók is készültek.

Az év elején a moszkvai régióban található Szerpuhovszkij börtönben tartott partiról készült fotók először az internetre kerültek fel, majd megjelentek az orosz lapokban is, felháborodást, és hatósági vizsgálatot váltva ki.

A Moszkovszkij Komszomolec című lapban megjelent egyik felvételen nyolc, láthatóan ókori római gladiátornak öltözött elítélt látható, kartonlapokból készített kardokkal és háromágú szigonyokkal a kezükben, valamint egy oroszlánnak öltözött rab. Egy másik képen egy ételektől roskadozó, bőséges lakomára megterített hosszú asztal látható, kaviáros szendvicsekkel, salátákkal és zöldségekkel, és egy mellette ülő, elégedettnek tűnő férfival.

A média tudni véli, hogy az ünnepelt a 26 éves Anton Kuznyecov, aki fegyveres rablás miatt került rács mögé.

Az ügy újabb csapás az orosz igazságszolgáltatásra, amelyet amúgy is gyakran bírálnak a fogva tartottakkal szembeni visszaélések és a hiányos felügyelet miatt.

A belső vizsgálat lezárultával a bűnösök megbűnhődnek – ígérte Tatyjana Szoboljeva, az orosz büntetés-végrehajtás szóvivője a Rosszijszkaja Gazeta című lapban.

A felvételeket mobiltelefonnal készítették, amelyeknek a használata amúgy szintén tilos az orosz börtönökben. Az őrizetesek fogadhatnak kívülről élelmiszert, a kaviár azonban nem szerepel az engedélyezett termékek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik