Nagyvilág

Beismerő vallomást tettek a kémkedéssel vádolt fotósok Grúziában

A két hete letartóztatott három fotóst Oroszországnak való kémkedéssel vádolják a grúz hatóságok. Az ellenzék koholt vádról beszél.

A grúz belügyminisztérium egy neve elhallgatást kérő illetékese szerint már mindhárom letartóztatott fotóriporter beismerő vallomást tett. Utolsóként az ügy fővádlottja, az Európai Sajtófotó-ügynökség (EPA) fotóriportere vallott. Zurab Kurcikidze ügyvédje elismerte, hogy védence beismerő vallomást tett, de azt mondta, az egyéb bizonyítékok nem támasztják alá a fotóriporter bűnösségét. “Grúziában mindenki tudja, hogy mindhárman ártatlanok” – jelentette ki az ügyvéd.

Az EPA fotósa mellett Miheil Szaakasvili grúz elnök személyi fotósát, valamint egy, a grúz külügyminisztériumnak is dolgozó szabadúszó fotóriportert tartóztattak le kémkedési vádakkal a grúz hatóságok. Ők már korábban beismerték, hogy bizalmas információkat közöltek az EPA fotósával. A vád szerint a grúz elnöki hivatal épületének alaprajzát, valamint Szaakasvili elnök útvonaltervét adták át az orosz titkosszolgálatnak.

A grúziai ellenzék szerint koholt vádakról van szó. Szerintük a vádak és a fogva tartás bosszú azért, mert a fotóriporterek május végén Tbilisziben megörökítették, ahogy a biztonsági erők kíméletlenül szétvernek egy tüntetést, és a képek az EPA-n keresztül külföldön is megjelentek.

Grúziában több független, illetve az ellenzékhez közel álló újság fotók nélkül jelenik meg, tiltakozásul a fotóriporterek elleni eljárás miatt. Közben Moszkvában a svájci nagykövetség előtt nagyjából félszáz fotóriporter tüntetett “Fotós vagyok, nem kém”, “Ha nincs fotó, nincs demokrácia” feliratú pólóban, hogy támogatásukról biztosítsák lefogott grúz kollégáikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik