Nagyvilág

Rejtélyes robbanások tartják izgalomban Krakkó lakóit

Egy hónap alatt négy kisebb bombarobbanás is történt a lengyelországi városban. A rendőrség sötétben tapogatózik.

A legutóbbi bombarobbanás vasárnap reggel történt Krakkó egyik csendes kertvárosában. Egy 65 éves férfi a házánál talált egy negyven centiméteres csövet, ami akkor robbant fel, amikor ki akarta dobni. A férfi a lábán sebesült meg, de nincsen életveszélyben.

Ez már a negyedik robbanás volt pár héten belül a Lengyelország déli részén található városban. Június végén két házi készítésű bomba három embert sebesített meg, előző hét csütörtökön pedig egy 35 éves férfit sebesült meg, amikor kezében felrobbant az ajtaja előtt talált csomag.

A lengyel rendőrség egyelőre nem talált kapcsolatot a robbanások közt, csak annyit, hogy a bombák mind házilag készültek. A hatóságok szerint elképzelhető, hogy valamilyen vita állhat a háttérben, de azt az elméletet is vizsgálják, hogy esetleg egy pszichopata az elkövető. A rendőrség harmincezer zloty (kétmillió forint) nyomravezetői díjat ajánlott fel és fantomképet tett közzé két lehetséges elkövetőről.

Krakkóban, mely Lengyelország egyik idegenforgalmi központja, a félelem légköre uralkodott el. A rendőrség felszólította az embereket, hogy a házuk előtt vagy a liftben talált ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljanak, hanem értesítsék a hatóságot, amely robottal vizsgálja meg a gyanús csomagokat.

A robbanásokon kívül gyújtogatások is történtek Krakkóban. Néhány hónap alatt kilenc garázst gyújtottak fel ismeretlen tettesek több krakkói kerületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik