Nagyvilág

Ausztria kiadta Zágrábnak a volt horvát kormányfőt

A korrupcióval vádolt Ivo Sanader már úton van Horvátországba, ahol egy zágrábi börtönben szállásolják el.

A horvát HTR televízió jelentése szerint Sanader már elhagyta Salzburgot, ahol tavaly december óta őrizetben volt, és kísérői kora este Szlovénián keresztül elindultak vele Zágrábba. A politikust szigorú biztonsági intézkedések mellett szállítják. Az előzetes tervek szerint a zágrábi Remetinec börtönbe viszik.

Az osztrák igazságügyi miniszter egy hete írta alá Sanader kiadatási parancsát. A volt kormányfő korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé. Június 20-án azonban váratlanul visszavonta ezt a beadványát, és helyette gyorsított kiadatási eljárást kért.

A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. A férfit tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrányhoz kapcsolódóan. Az osztrák korrupcióellenes ügyészség azt gyanítja, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik