Nagyvilág

Izrael egyik legfontosabb létesítményét veszélyezteti az erdőtűz

A Jeruzsálem erdejében pusztító tűz veszélyezteti a Jad Vasem központot, ezért kiürítették az emékhelyet.

Kiköltöztette az izraeli biztonsági szolgálat a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontot, amelyet fenyeget a város erdejében vasárnap kitört pusztító tűz – közölte a rendőrség.

Tűzoltóautók és kis repülőgépek küzdenek a lángokkal, s a város nyugati övezetébe vezető összes utat lezárták a forgalom elől – mondta a rendőrségi szóvivő. “Kimenekítettük a Jad Vasem minden alkalmazottját és látogatóját” – tette hozzá, megjegyezve, hogy senki sem sérült meg.

A központ nemzetközi sajtóreferense elmondta újságíróknak, hogy “a múzeumot elárasztotta a füst, de a lángok eddig még nem érték el a Jad Vasemet”. A Háárec című lap és az Ynet hírportál szerint a tűz közeledik a Pi Glilót olajfinomító felé. A rendőrség arra kérte a tűzfészek környékének lakóit, hogy maradjanak otthon, és ne nyissák ki az ablakokat.

A Háárec beszámolója szerint előző nap délután a Genezáreti-tó északi partján álló kapernaumi templom közelében is nagy tűz ütött ki, felgyújtva négy autót a templomhoz közeli parkolóban, és súlyos károkat okozva egy szomszédos banánligetben. Hat ember, köztük egy nyolcadik hónapos terhes nő könnyebb sérüléseket szenvedett a füst belégzésétől. A tűzoltók itt többórás küzdelem után úrra lettek a lángokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik