Nagyvilág

Rendőrmészárlás Mexikóban

Civil halottja is van a drogkartellek és a rendőrök közötti újabb véres összecsapásnak.

Legalább tizenegy rendőrt mészároltak le Mexikó északkeleti részén – Sinaola államban-, Guasave város határában feltételezhetően az egyik drogkartell fegyveresei, s a lövöldözésben egy járókelő is életét vesztette.

A bérgyilkosok minden jel szerint Sinaola közbiztonsági rendőrfőnökére vadásztak, ugyanis a meggyilkolt rendőrök Francisco Manuel Córdova testőrségét képezték, de a támadás idején a rendőri vezető nem volt velük. Córdova Los Mochis városában egy hivatalos rendezvényen vett részt, de végül helikopteren indult vissza Sinaola állam székvárosába, Culiacánba, míg biztonsági kísérete közúton ment. A testőrség konvoját azonban tőrbe csalták Guasavéban.

Sinaola számos mexikói drogbáró szűkebb hazája, köztük az “El Chapo” (tökmag, köpcös) gúnynéven ismert Joaquín Guzmáné is, aki a Sinaola (Pacífico) klán első embere. Az 54 éves, 168 centiméter magas Guzmánt, aki 2001-es szőkése óta, tíz éve bujkál a mexikói és az amerikai hatóságok elől, még a Forbes magazin is jegyzi a világ leggazdagabb embereinek listáján, de képe előkelő helyen szerepel a mexikói rendőrség és az FBI, valamint az Interpol körözési listáján is. Az általa irányított Sinaola drogkartell Mexikó egyik legnagyobb szervezett alvilági csoportja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik