Nagyvilág

Megkezdődött a Habsburg Ottóért mondott gyászmise Bécsben

Szombaton délután megkezdődött a Habsburg Ottóért mondott gyászmise a bécsi Szent István székesegyházban.

Az istentiszteletet alkalmával megtelt a gótikus székesegyház. Több mint ezren vesznek részt a mintegy kétórás gyászszertartáson, a családtagok mellett külföldi uralkodóházak, osztrák és külföldi politikai vezetők, valamint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezett különféle hagyományőrző egyesületek több száz díszegyenruhás tagja.

A rekviem után a történelmi belvároson át gyászmenetben kísérik majd a koporsót a Kapucinusok templomába, ahol végső nyugalomra helyezik a Habsburg családi kriptában a július 4-én, 98 éves korában Németországban elhunyt egykori trónörököst, politikust, európai parlamenti képviselőt.

A gyászmisét Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek celebrálja. Az egykori és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai közül részt vesz rajta mások mellett XVI. Gusztáv svéd király, II. Ádám liechtensteini uralkodó herceg és I. Mihály volt román király. Az európai politikai élet képviselői között jelen van Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.

A szertartást az osztrák közszolgálati televízió élő adásban közvetíti. A dóm előtti téren felállított kivetítőn több száz ember követheti figyelemmel a gyászmisét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik