Nagyvilág

Kína felszólította Obamát

Kína arra szólította fel Barack Obamát, hogy ne fogadja a dalai lámát, az amerikai elnök mondja le a szombatra tervezett megbeszélést, mivel "egy ilyen találkozó káros lehet az amerikai-kínai kapcsolatokra".

A kínai külügyminisztérium honlapján szombaton közzétett közleményében Hung Lej (Hong Lei) szóvivő úgy fogalmazott: “határozottan ellenezzünk, hogy a dalai láma bármiféle módon találkozzon magas rangú kormányhivatalnokokkal”. Hung szerint Kína arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy “mielőbb vonja vissza Obama döntését a dalai lámával való találkozásról, s ne tegyen semmi olyat, amivel beavatkozna Kína belügyeibe vagy kárt okozna a kínai-amerikai kapcsolatoknak”.

Washingtonban pénteken jelentették be, hogy Obama elnök fogadja a Tibet szellemi vezetőjének számító dalai lámát, s elsősorban a tibeti helyzetről folytat vele eszmecserét, hasonlóan a csaknem egy évvel korábban megtartott találkozójukon.

A fehér házi megbeszélést félórásra tervezik, s arról ki van zárva a sajtó. Washingtoni források szerint Obama szorgalmazni fogja a párbeszédet a dalai láma képviselői és a kínai kormány között a meglévő nézeteltérések rendezése érdekében. Az amerikai elnök emellett várhatóan támogatásáról biztosítja Tibet sajátos vallási, kulturális és nyelvi identitásának megóvását, s a tibetiek emberi jogainak szavatolását.

Pekingben viszont szakadárnak bélyegzik meg a dalai lámát, aki állításuk szerint támogatja Tibet függetlenségének erőszakkal történő kivívását. A Nobel-békedíjas dalai láma cáfolja ezeket a vádakat, s azt hangoztatja, békés átmenetet akar elérni az autonómiába a himalájai térség számára, amelyet Kína ural vaskézzel 1950 óta, amikor csapatai bevonultak Tibetbe.
Obama először 2010 februárjában találkozott a dalai lámával, s ez a fehér házi látogatás akkor is éles reakciót váltott ki Peking részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik