Nagyvilág

Indiában egyre több a szelektív abortusz

Egyre inkább felbomlóban van a nemek közötti egyensúly India vidéki népességében - derül ki a legutóbbi népszámlálás adataiból. Ez arra utal, hogy az új technológiáknak köszönhetően teret nyer a fiúk születését előnyben részesítő szelektív abortusz gyakorlata.

Az indiai falvakban ma 919 lány jut 1000 fiúra – szemben a 2001-es állapotokkal, amikor még 934 lány-1000 fiú volt az arány. A világ népességében 1050 lány 1000 fiúra az átlag. (Az iparilag fejlett országokban viszont az újszülöttek között enyhe többségben vannak a fiúk.)

A tavaly végzett népszámlálás eredménye megerősítette az indiai hatóságoknak azt a félelmét, hogy a falusiak ma már ugyanazokkal az eszközökkel élnek, mint a városlakók, amikor – a fiú gyermekeket előnyben részesítve – szelektív terhesség-megszakításhoz folyamodnak.

Indiában tilos a nemek közötti választás kedvéért művi vetélést végrehajtani, ezért 1994 óta a születendő gyermek nemét sem szabad közölni. A hordozható ultrahangos készülékeknek köszönhetően azonban egyre könnyebb ezt a tilalmat megkerülni.

A nőkre továbbra is erős társadalmi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy fiút hozzanak a világra, ami egyfajta szerencsének számít a család számára.

Egy korábbi tanulmány szerint, amelyet 2006-ban közölt a The Lancet című brit orvosi folyóirat, a tilalom ellenére évente egymillió nőnemű magzat esik abortusz áldozatul.
Indiában évtizedekkel ezelőtt korlátozni kellett a népesség rohamos növekedését. Az 1970-es évek végén Szandzsáj Gandhi, Indira Gandhi akkori miniszterelnök fia vitatott családtervezési kampányt indított, amelynek keretében előírták például a már legalább két gyermekkel rendelkező férfiak sterilizálását.

Számos megfigyelő ugyanakkor azzal vádolta a hatóságokat, hogy el akarják tántorítani az indiaiakat a családépítés céljától.
A népszámlálás adatai szerint Indiának ma 1,21 milliárd lakosa van, s ebből 377 millióan (31,1 százalék) élnek városokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik